Operettország

Ebben a lehallgatási ügyben a legszebb, hogy semmi új nincsen benne. Amíg Magyarországon éltem, én is kint kellett, hogy hagyjam a telefonomat, ha zavart a gondolat, hogy a kormány is hallgat.
A honlapom egy szuperbiztonságos rendszeren futott egy szuperbiztonságos szerveren, miután egy jobban sikerült posztom után “ismeretlenek” megtámadták, a svájci Protonmail szupertitkos rendszerében leveleztem, és így tovább.
De ezt már régóta tudta mindenki, aki Kis-Oroszországban élt. A semmiből feltűnő ismeretlenek, akik aztán mindenféle ürüggyel megpróbálnak kikérdezni a jövővel kapcsolatos terveidről. Meg a barátaidról…
Lassan talán megértitek, miért kellett elhagynom a hazámat. Mert elhagyni akarta a fene. De te élnél ebben hosszú távon?
Ez a botrány nekem, bevallom, kicsit felszabadító is. Most már tudjuk is, amit eddig csak biztosra vettünk. Most már nem jöhetnek nekem otthon sem a “paranoiás vagy”-legyintgetésekkel, és külföldön is elég egy angol vagy német vagy tetszőleges nyelvű linket küldenem (hiszen az egész világot körbejárja a magyar kormány gyalázatáról szóló hír), ha valaki kérdezi, mi szél fújt erre.
Nem tudom biztosan, hogy rám dolgozott-e a STASI, akarom mondani a hazám titkosszolgálata, de miután a választás környékén HETI 3 millió fölötti elérésem volt, szerinted mi a nagyobb naivitás: azt feltételezni, hogy lehallgattak vagy azt, hogy nem?
Nincsen ebben semmi új. Aki Putyin helytartójával szembefordul, már nagyon rég tudhatja, hogy mit vállal. Én is tudtam, de nem bírtam szó nélkül hagyni ezt a…. gyalázatot.
A telefonban időnként viccesen kiszóltam hát a lehallgatótiszteknek, nekik is jó estét kívántam. És biztos helyen tartottam készpénzt meg útlevelet arra az esetre, ha gyorsan kéne menni.
De ezen a barátaim se csodálkoztak. Mind tudtuk, hogy így működik egy diktatúra.
Pont ebbe nem voltam hajlandó beletörődni.
Ebben nem voltam hajlandó csendben maradni.
Ebben nem voltam hajlandó gyereket nevelni.
Ebbe nem voltam hajlandó belehalni.
Bristol, 2021
(Kép: illusztráció A mások élete című filmből)
Utóirat: ha azt hinnéd, ezt csak most találom ki, jelzem, a könyvemben is írtam erről, nyomtatásban, 2019 végén…