Orbán, a kártékony álmodozó

0

A politika iránt érdeklődő magyarországiak szűk rétege sem kiköpni, sem lenyelni nem tudja, hogy a magánkézben lévő amerikai internetes hírlevél és magazin, a Politico európai kiadásának értékelésében egymás mellé került Greta Thunberg 16 éves svéd környezetvédő aktivista és Orbán Viktor miniszterelnök. Az Európa idei legbefolyásosabb személyiségeit a cselekvők (doers), a zavarkeltők (disrupters) és az álmodozók (dreamers) kategóriába sorolták. Thunberg és Orbán az utóbbiba került.

A közösségi médián olvasható megnyilatkozások szerint Orbán hazai hívei méltatlannak találják, hogy vezérüket egy szerintük szánalmat keltő, túlfűtött, pszichikai betegségekkel terhelt, korábban általuk nevetséges színben feltüntetett lánykával említsék együtt. Orbán bírálói viszont azért tanácstalanok, mert amíg szerintük Greta Thunberg az emberiség megmentése érdekében emeli fel a szavát, vagyis pozitív dolgot cselekszik, addig a kormányfő rombolja az országot, a lakosság különböző részeinek, sőt a hazai, illetve a határon kívüli magyarok szembeállítására építi hatalmát.

A tanácstalanság egyik oka feltehetően nyelvi okra vezethető vissza. A magyar „álmodozó” kifejezéshez bennünk társuló gondolatok és érzelmek nem egészen azonosak az angol felfogással. Míg a Magyar értelmező kéziszótár az ábrándos képzelődésbe merülést társítja hozzá, de nem szól ennek következményéről, a Cambridge Dictionary rámutat a dolog hiábavalóságára is. Álmodozónak, ábrándozónak nevezi az olyan személyt, aki sok időt tölt el olyan örömteli eseményekről való gondolkodással és tervezgetéssel, amelyből vélhetően nem lesz semmi.

A Politico Thunberget „edukálóként, oktatóként, tanárként, netán kioktatóként” aposztrofálja, Orbánt pedig „szlogengyártónak” nevezi.

A bennünket elsősorban érdeklő Orbán Viktort köpönyegforgatóként mutatják be a szerkesztők. Szerintük a magyar politikus olyan ember, aki, ha úgy hozza a helyzet, képes magáévá tenni a liberális demokrácia elveit ugyanúgy, mint lobogtatni a keresztény Európa zászlaját. Utalnak a marketingből kölcsönzött, leegyszerűsített üzeneteire, amit a Brüsszellel, Sorossal folytatott harccal kombinál a nacionalizmus jegyében. Őt imádó híveinek nem okoz gondot, hogy bár „hónapokkal a vasfüggöny leomlása előtt szabad választásokra hívott fel”, most visszavezeti őket az előző rendszerbe. Miközben az olyan nacionalista vezetőkkel pendül egy húron, mint a lengyel Jarosław Kaczyński és az olasz Matteo Salvini, az EU-parlament konzervatív néppárti frakcióját annak ellenére sem akarja elhagyni, hogy az felfüggesztette a Fideszt a párt vezetőinek a jogállamisággal kapcsolatos, úgymond aggodalomra okot adó felfogása miatt.

Írta: Kabai Domokos Lajos

Forrás és bővebben itt:https://bekialtas.blog.hu/2019/12/04/bekialtas_orban_a_kartekony_almodozo#more15337428