Orbán: a magyar egészségügy kiemelkedő állapotban van, a harmadik hullám alatt Müller Cecília kezében vagyunk

A magyar egészségügy kivételesen erős, az elmúlt egy évben semmi sem volt ekkora erőpróbának kitéve, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjúban, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. „A kórházaink is jók, lehet mindenféléket gondolni az egészségügyről, de megmentettek rengeteg embert” – tette hozzá. Ma reggel hatkor jelentették, hogy ha hirtelen húszezer helyre lenne szükség a koronavírus-járvány miatt, meg tudnák oldani.

 

 

Szokásához híven Orbán ismertette a legfrissebb adatokat: az elmúlt 24 órában 3093 új fertőzöttet jelentettek, és száztízen haltak meg. Átlagéletkoruk 75,6 év volt. Kórházban 4024 embert ápolnak, lélegeztetőgépen 352-en vannak.

A harmadik hullámban vagyunk, idézte az országos tisztifőorvos csütörtöki közlését a kormányfő. Az orosz Szputnyik V vakcinával már oltanak itthon. Most már mások is azon dolgoznak, hogy befogadják az oroszt, majd végül a kínai vakcinát is, „efelől ne legyenek kétségeink”.

Müller Cecília kezében az ország, voltaképp ő a mi szemünk.

Hangsúlyozta, hogy veszélyes pillanatban vagyunk, mert most verseny zajlik az oltások és a harmadik hullám között. Megismételte azt a korábbi állítást, hogy aki regisztrált, azt húsvétig beolthatják.

A nemzeti konzultációra vonatkozó kérdésre Orbán a baloldalt kezdte ostorozni. „Sistergett a gyűlölet körülettem a parlamentben” – mondta. Szerinte nyíltan megtagadták az együttműködést, túlságosan messzire mentek. Ő is ki fogja tölteni a konzultációt, „mert a becsület ezt kívánja”. Egy nap alatt 120 ezren töltötték ki a kérdőívet.

A parlament tavaszi ülésszakának első napján meglepően visszafogott beszédet mondott a miniszterelnök. Jobbára csak összefoglalta a kormány járványügyi intézkedéseit, és annyit ígért, hogy folyamatosan oltanak, konzultálnak, és a gazdaság felélesztésére koncentrálnak.

A hét másik fontos eseménye a visegrádi együttműködés harmincadik évfordulója volt. Ebből az alkalomból Orbán véleménycikket írt a Magyar Nemzetbe, amelyben többek között a magyarok küldetéstudatáról fejtette ki gondolatait.

A pénteki rádióinterjúban alapvetőnek nevezte, hogy össze legyünk kötve Lengyelországgal, hozzá kell férnünk egy negyvenmilliós piachoz. Ehhez autópályák kellenek, idén elkészül Kassáig, „de az még messze van a lengyel határtól”. Dicsérte a V4-együttműködést, szerinte „az európai növekedés lokomotívja most itt van”.