Orbán akkorát hazudott a román gáztenderről, hogy a romániai Parlament is reagált rá! (Frissítve)

10

mno.hu azt írja, hogy a bukaresti külügyminisztérium közleményben cáfolta a magyar kormányfő tegnapi bejelentését. Közölték, hogy nem írtak alá a magyar féllel semmilyen megállapodást új energetikai projektről, és nem köthetik le egyetlen ország cégei a Fekete-tengeren kitermelt, a két országon keresztül szállított teljes gázmennyiséget. Orbán a pénteki szerb-magyar csúcs után dicsekedett el azzal, hogy 3-4 év múlva véget ér az orosz gázfüggőség, mert Romániától rengeteg gázt kap majd Magyarország. – Egy amerikai cég fogja ezt a munkát elvégezni, a meghirdetett tenderen pedig az első három helyen három, 100 százalékban magyar cég végzett – mondta Orbán. Ezért pillanatokon belül eljutunk oda, hogy aláírjuk azt a megállapodást, ami a következő 15 évre több mint négymilliárd köbméter gáz behozatalát teszi lehetővé Romániából Magyarország számára. A gázösszeköttetés magyar részét megépítettük, a román most épül, ez azt jelenti, hogy 2021-22-től új helyzetben leszünk, úgyhogy bejelenthetem kellő szerénységgel, de boldogan, hogy az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon véget ér – jelentette be a magyar miniszterelnök.

Frissítve.:

Három magyar cég 15 évre nyerte meg a több mint évi 4 milliárd köbméternyi román gáz behozatali kiírását – jelentette be Orbán Viktor Ana Brnabic szerb miniszterelnökkel folytatott budapesti megbeszélései után. A magyar kormányfő január végén még egy magyar állami nyertesről és 30 éves távról, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig a héten két hazai győztesről tett említést. Igaz, állításai egy részét később a román külügyi tárca cáfolta.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium reagálása
A helyzet borzasztóan egyszerű. A román és a magyar gázvezeték-üzemeltető cégek által kiírt kapacitáslekötési aukción két magyar cég kötötte le a román-magyar interkonnektor 2022 utáni teljes kapacitását román-magyar szállítási irányban. A Fekete-tengeri gázmezőről azonban nyilvánvalóan nemcsak ebbe az irányba fognak gázt szállítani, hanem más csöveken, más országok irányába is. Ezért a román külügyminiszter nyilatkozata értelmetlen. A Román Parlament nevetségesnek nevezte Orbán Viktort és Szíjjártó Pétert – adta közzé a nepszava.hu

(OLKT)