Orbán apja ismét 800 millió forinttal gazdagodott

A miniszterelnök apja, Orbán Győző egy jól működő, 13 éves, családi alapítású cégtől vált meg még az év elején, aminek köszönhetően az mfor.hu szerint sok százmilliós tiszta nyereségre tehetett szert Orbán Győző, miközben a cég nem került túlságosan messze az Orbán-családtól.

A Nehéz Kő Kft.-t a kormányfő öccse, Orbán Áron alapította 2008-ban, a cég 13 évvel később, pontosabban 2021. április 16-ától kezdődően a NAKK Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt. tulajdonában áll, aki át is nevezte a társaságot FuvarozNak Kft.-re. A NAKK-ot szintén Orbán Áron alapította még 2016-ban Bihari Lajossal közösen, aki mára egyedüli részvényese a cégnek.

A Nehéz Kő Kft. vételára a cégbrósági dokumentumok szerint kereken 750 millió forint volt, amit a NAKK hitelből fedezett, és amit a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank biztosított számára. A 750 millióból 644,1 millió forintot utaltak át a kormányfő apjának, 105,9 millió forint pedig ment a NAV-nak. A tisztán 644,1 millió forint vételár mellett Orbán Győző még az osztalékra is igényt tart. A dokumentumok szerint ez bruttó 185,7 millió forint, vagyis ezután még szintén adófizetési kötelezettség keletkezik: a miniszterelnök apjának összesen 29,4 millió forint közterhet kell befizetnie, vagyis adózás után így tisztán maradhat 156,3 millió az osztalékból.

 

Így az mfor.hu szerint arra lehet következtetni, hogy összesen 800,4 millió forint körüli összeg került a miniszterelnök apjához.

 

A jelenleg elérhető legutóbbi, 2019-es beszámoló alapján a Nehéz Kő Kft-nek 2,9 milliárd forint árbevétele volt, viszont 2,48 milliárd forint anyagjellegű ráfordítás plusz 237,6 millió forint személyi jellegű ráfordítást kellett finanszírozniuk, vagyis  összesen 139 millió forint adózott eredmény maradt a cégben, amit teljes egészében kifizettek osztalékként.

 

A Kft.-ből Orbán Győző és az Orbán-család más tagjai is tulajdonosként rendre jelentős osztalékokat vettek ki, az éves beszámolókban szereplő adatok alapján 2008-tól kezdődően összesen 1,47 milliárd forintot.