Orbán arra kérte ma Putyint, hogy építsenek gázvezetéket a másik diktátortól Erdogantól!

0

Magyarország megbecsüli Oroszországgal fennálló kapcsolatát, “mindketten a sikereink maximálásában vagyunk érdekeltek” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalás utáni közös sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor szerint Magyarország nemzeti érdeke, hogy Európa két fele között minél jobb legyen az együttműködés, és azon belül a magyar-orosz kapcsolatrendszer is minél jobb legyen.

“amikor Európa keleti és nyugati fele között feszültség volt, akkor a magyarok mindig rosszul jártak, amikor viszont együttműködés volt, akkor “mindig jól jártunk”.

A miniszterelnök szerint az elmúlt években Magyarország és Oroszország kiszámítható partnere lett egymásnak.

Az energetikai együttműködésről a kormányfő azt mondta, “sikerült megállapodni a 2019-re vonatkozó gázszállítások után a 2020-as évre szóló gázszállításokról is”.
Magyarország emellett pályázik arra a lehetőségre, hogy amikor Törökországból, déli irányból megépítik majd a gázvezetéket, akkor az Magyarországon keresztül haladjon, mert az a magyar gazdaságnak nagy lehetőséget adna – közölte Orbán Viktor, jelezve: arra kérte Vlagyimir Putyint, komolyan fontolja meg a gázvezeték Magyarországra “beléptetését”.

A paksi atomerőmű-beruházás jól halad,

“a szükséges korrekciókat időben elvégeztük és elvégezzük”

– jelentette ki.

Nehézségek, technikai kérdések azonban felvetődnek – jegyezte meg, megemlítve az EU-nak Oroszország számára eddig még nem ismert bürokratikus gyakorlatát. Igyekeznek tartani a határidőket – mondta –, de ő ezt másodlagosnak tartja ahhoz képest, hogy ezt a nagy ügyet sikerre vigyék, amiben meglátása szerint mind a magyar, mind az orosz fél elkötelezett.

Meg fogjuk csinálni, és ez egy közös siker lesz, és nemcsak az orosz-magyar kapcsolatoknak tesz majd jót, hanem modernizálni fogja Oroszország és Európa energiapolitikai kapcsolatrendszerét is

– fejtette ki.

Értékelése szerint tehát messze túlmutat az ügy fontossága Magyarország keretein, “ezért is az érdeklődés, ezért is a sok ellenfél és ezért is a sok támogató”.
A gazdasági-pénzügyi magyar-orosz kapcsolatokat a kormányfő úgy összegezte, hogy mind a mezőgazdaságban, mind az energetikában, mind a gyógyszeriparban jól haladnak.

Nem megerősített információk szerint Orbán haladékot is kért Putyintól a paksi bővítéshez felvett orosz hitel fizetésének haladéka miatt.
Egy másik forrás szerint Putyin majd megfontolja ezeket a kéréseket és legkésőbb a jövő év elején választ ad rá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart találkozójukat követően a moszkvai Kremlben./Kép. MTI

 

olkt.hu/MTI/Facebook