Orbán: “az EU nem is ad nekünk pénzt, hanem egyenesen elvesz.”

„Magyarország nettó 4,1 milliárd eurót kap az EU-tól, és a többségében német cégek 6 milliárd eurót visznek ki évente az országból” – háborodott fel Orbán Viktor a Die Weltnek, és magyarázta el, hogy az EU nem is ad nekünk pénzt, hanem egyenesen elvesz.

Azaz miniszterelnök úr, ebben egyetértünk! Szerintem is felháborító, hogy a többségében német cégek 6 milliárd eurót (ha annyit) visznek ki évente az országból. Mi lenne, ha tennénk ez ellen?

Nem tudom, hogy tudja-e miniszterelnök úr, hogy a legnagyobb cégek társasági adó befizetése legutóbb 2000-ben volt olyan alacsonyan, mint tavaly, amikor 303 milliárdot fizettek be. Persze tudja ezt a miniszterelnök úr, hiszen ő döntött róla, hogy a nagy cégeknek most már ugyanannyi társasági adót kell fizetniük, mint a kis és közepes vállalkozásoknak, 9 százalékot a korábbi 19 helyett. Ahogy miniszterelnök úr nem tesz semmit az adó kitrükközések ellen, az offshore ellen, ahogy semmit se tesz a munkavállaói jogok megvédésért.

Ezeknek a nagy cégeknek az adóalapja tavaly 6000 milliárd volt, és ezután 300 milliárd forint adót fizettek. Körülbelül 5 százalékot a 9 százalékos adókulcs helyett. A kis cégek ugyanebben az időben 270 milliárdot. Igen a kis magyar vállalkozások annyi adót fizetnek kb, mint a nagy, főként német multik. Ma Magyarországon egy állampolgár fizeti a legtöbb adót, aztán a kis cégek, végül a multik a legkevesebbet.

Mindeközben pedig tavaly 105 milliárd forint vissza nem terítendő támogatást kaptak a kormánytól a multik. A befizetett adó harmadát vissza is kapják támogatásban, csak azt ugye már a kormány dönti el kinek adja.

Miniszterelnök úr, lehetne akkor az, hogy miközben Brüsszelben sír, hogy elveszik a pénzünk, itthon nem nyalja fényesre és nem tömi tele euróval a német és más nagytőke seggét? Mert ez a játék elég álságos, hogy senki által nem kényszerítve arra építi az ország gazdaságát, és saját hatalmi politikáját, hogy az állami adóbevételek és pénzek, tehát például az oktatásra és az egészségügyre jutó források csökkentésével, egyre több pénzt ad a német és más nagytőkének. Miközben másik kezével a dolgozók jogait csökkentve azokat is értékesítve próbálja a gazdaságot fenntartani. Ezután pedig sírunk nyugaton, hogy a nagytőke elviszi a pénzt.

Akkor tessék inkább bátornak lenni, és végre megadóztatni a multikat, normális fizetést kikényszeríteni tőlük, és visszaállítani a dolgozók jogait, na az szabadságharc lenne, nem a mostani picsogás!

Jámbor András