Orbán azt sem tudja melyik keleti népnek [email protected] a legjobban a seggét!

0

Orbán Viktor miniszterelnök szerint

“a kommunista Vietnam sikere Magyarországnak is reményt ad!”

Ha a gazdasági haszonról van szó, a diktatúrák is megszépülnek: Orbán a Parlamentben azt mondta, hogy Vietnam kultúrájából fakadóan lehet kommunista ország, sikere pedig önazonosságából fakad. Eközben rendőrök vitték el a Kossuth téren engedéllyel demonstráló tüntetőket.

Magyarország stratégiai partnere lesz a kommunista vezetésű Vietnam – jelentette be Orbán Viktor hétfőn, Nguyen Phu Tronggal, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárával folytatott tárgyalása után.

A közös sajtótájékoztatón Orbán kiemelkedően sikeres, a távol-keleti térség egyik vezető országának nevezte Vietnamot, írja az MTI. A miniszterelnök szerint e siker pedig biztató Magyarországnak, mert azt jelzi, hogy egy ország lehet úgy – és talán csak úgy lehet – sikeres, ha a hozzá leginkább illeszkedő, az ő kultúrájából fakadó társadalmi, politikai és gazdasági berendezkedést valósít meg.

Hogy magyar viszonylatban pontosan mit jelent – talán egy magát kereszténynek és polgárinak valló, de kommunista diktatúrákkal, keleti despotákkal is szívesen barátkozó politikai éra fenntartását – azt Orbán nem fejtette ki konkrétan, bár sejthető, hogy az utalással saját kormányát veregette vállon.

Orbán Viktor arról is beszélt, Magyarország érdekelt abban, hogy az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi tárgyalások mihamarabb lezáruljanak, és életbe lépjen a tényleges szabadkereskedelem, hiszen a világgazdaság jelenlegi helyzetében a a tőke és az áruk nemcsak Nyugatról áramolnak Keletre, hanem fordított irányban, Magyarország pedig erre érzett rá a keleti nyitással.

A miniszterelnök megjegyezte, a mostani találkozó érdekességét az adta, hogy a két ország alkotmányos rendszere jelentősen eltér egymástól, a tárgyalófelek azonban úgy tekinthetők, mint a saját népük legfontosabb vezetői. Ezek szerint minden vezetői szintű diplomáciai találkozó kuriózumnak számít csak attól, hogy politikai vezetők tárgyalnak egymással.

Ugyanilyen pontos és releváns felismerés lehetett volna az is, hogy az ilyen tárgyalásokon – bár eltérő alkotmányos berendezkedésű országok vezetői találkoznak – mindenkin van nyakkendő.

Orbán Viktor egyébként csak a második lehetett Nguyen Phu Trongnál, hiszen lapunk úgy értesült: vasárnap este a Vietnami Kommunista Párt főtitkára Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével és Bárány Balázzsal, az MSZP külügyi titkárával találkozott.

 

 

olkt.hu/MTI