Orbán Balázs: “Mészáros Lőrinc 337 milliárdos vasútfejlesztése nem túlárazott”

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára Arató Gergely (DK) és Kocsis-Cake Olivió (Párbeszéd) kérdésére válaszolt, miszerint a Déli Körvasút Mészáros Lőrinc cége által végzett 337 milliárd forintos fejlesztése nem túlárazott, mivel a városi környezetben nemcsak a vágányokat bővítik, hanem átépítik a meglévő vágányokat, műtárgyakat, hidakat, zajvédő falakat építenek és kicserélnek 2 ezer ablakot is – számolt be róla a Telex.hu a 24.hu nyomán.

A két ellenzéki képviselő azt szerette volna megtudni, miért végez el Mészáros Lőrinc cége csaknem 338 milliárd forintért egy olyan vasúti fejlesztést, ami a szakértők becslése szerint 30-50 milliárdból megoldható lenne.

 

Orbán Balázs válaszában azt írta:

a sajtóban megjelent, hivatkozási alapul szolgáló „szakértői” számítások felszínesek, a beruházás számos aspektusát figyelmen kívül hagyják.

A városi környezetben ugyanis számos egyéb költségelemmel kell számolni:

átépítik a meglévő vágányokat és műtárgyakat

a fejlesztésnél összesen hét vasúti híd épül több mint 5 kilométer hosszú új vasbeton támfallal

a projekt része a hidak kiépítéséhez szükséges közmű-, közút- és hídfőépítési feladatok is és a vonalszakaszon két új akadálymentes megállóhely is lesz

35 ezer négyzetméter zajvédő falat építenek

a környező lakóházakban legalább 2 000 ablakot cserélnek ki jobban szigetelő nyílászáróra.

Forrás: Telex.hu