Orbán diktátor haverja is beszáll az azeri-örmény háborúba!

Diktátor segítené a diktátort.

Szerda este Fuat Oktay török alelnök egy tévéműsorban bejelentette, hogy országa kész katonai segítséget is nyújtani az Ilham Alijev vezette Azerbajdzsánnak.

Azerbajdzsán és Örményország között szeptember végén tört ki a legújabb háború Hegyi-Karabah ellenőrzéséért. Az örmények lakta, de Sztálin által Azerbajdzsánhoz csatolt tartományt hosszú háború után 1994-ben foglalta el Örményország, bár a világ legtöbb állama továbbra is azeri területként ismeri el. A mostani háborúban Azerbajdzsán megpróbálja visszafoglalni a területet.

 

Fuat Oktay, török alelnök. Fotó: Arda Kucukkaya/Anadolu Agency via AFP Fuat Oktay, török alelnök. /Fotó: Arda Kucukkaya/Anadolu Agency via AFP

 

Törökország kezdettől az azerieket támogatja ebben a konfliktusban, de a török hadsereg bevetéséről eddig nem volt szó. Erdogan elnök helyettese most viszont azt mondta, hogy ha az azeri kormány kéri, akkor ezt is megadnák.

Amennyiben az egykori Szovjetunió területén a török hadsereg beavatkozna, akkor lehet, hogy Oroszország is beszállna a másik oldalon a háborúba, hiszen több katonai támaszpontjuk is van Örményország területén. Oktay arról is beszélt, hogy szerinte a két harcoló fél között közvetíteni igyekvő francia-orosz-amerikai csoport valójában az örmények érdekeit képviseli.

(Reuters)