Orbán diktátor haverja szerint választási csalás történt a brazil elnökválasztáson, ezért a szavazatok egy részét érvényteleníteni kellene

Panaszt nyújtott be a Választási Bizottsághoz Jair Bolsonaro volt brazil elnök – írja a Reuters – miután a hónap elején nagy nehezen beismerte Luiz Inácio Lula da Silva-val szembeni vereségét a brazil elnökválasztáson.

Bolsonaro szerint a szavazás azért nem lehetett érvényes, mert

a régebbi szavazatszámláló gépeken „helyrehozhatatlan meghibásodás jelei” mutatkoztak.Bolsonaro évek óta hangoztatja, hogy az ország elektronikus szavazórendszere nem megbízható, de bizonyítékot sosem szolgáltatott erre.

Úgy tűnik, a követelései nem jutnak majd messzire, mivel Lula győzelmét a Legfelsőbb Választási Bíróság már ratifikálta, azt Brazília vezető politikusai és nemzetközi szövetségesei is elismerték.

Bolsonaro szerint választási csalás történt a brazil elnökválasztáson, ezért a szavazatok egy részét érvényteleníteni kellene

Bolsonaro szerint választási csalás történt a brazil elnökválasztáson, ezért a szavazatok egy részét érvényteleníteni kellene./Kép. AFP 

Veresége után Bolsonaro – akinek Orbán Viktor is nagyon szurkolt – támogatói nem voltak hajlandók elismerni az eredményt, ezért országszerte útblokádba kezdtek: São Paulo nemzetközi repülőterén több tucat járatot kellett törölni, miután egy kulcsfontosságú bekötőutat elvágtak a tüntetők, és két brazíliai állam kivételével mindegyikben jelentős fennakadások voltak az élelmiszerellátásban.

Az eredmény egyébként nagyon szoros volt: Lula az érvényes szavazatok 50,9 százalékát szerezte meg Bolsonaro 49,1 százalékával szemben.