Orbán és a Fidesz tuti nem kerül vissza a Néppártba

A Bölcsek Tanácsának tagja szerint „nincs okuk” visszafogadni a Fideszt a Néppártba

0

Semmilyen okat nem volt arra az Európai Néppártnak, hogy feloldja a Fidesz felfüggesztését – közölte több sajtóforrással ma reggel Herman van Rompuy, a pártcsalád által kinevezett Bölcsek Tanácsának egyik tagja. A belga volt EU-biztos azt is elmondta a Politiconak, hogy a Fidesz „egy sor kérdésben nem mutatott kellő hajlandóságot álláspontja feladására”, ezért pedig eleve túl sok okuk sem volt arra, hogy megfontoljanak ilyen mértékű enyhülést.

Rompuy elismerte, hogy a Néppárt az utóbbi években komoly problémákkal néz szembe, mivel jó néhány tagpártja elkezdett együttműködni nacionalista és szélsőjobboldali erőkkel is, ugyanakkor hangsúlyozta, szerinte a „jobbközép, kereszténydemokrata” pártok továbbra is betöltik a legfontosabb politikai pozíciókat EU-s szinten, és a legfontosabb tagállamokban is.

Arról is beszélt, teljesen komoly terv az, hogy a jövőben minden EU-s támogatást „jogállamisági követelményekhez” kötnek majd, emiatt lehetséges, hogy az EU esedékes költségvetése is többet késik majd.

A nyilatkozat a néppárti, Fidesz-felfüggesztést meghosszabbító döntés után a Bölcsek Tanácsa köréből származó első, komoly reakció, amely azt jelzi, Orbán Viktorék belátható időn belül nem számíthatnak a konfliktus teljes eltűnésére. Ugyanakkor az is igaz, hogy kizárásukra Donald Tusk, a Néppárt elnöke korábbi szavainak tükrében, feltehetően ugyancsak nem kerül majd sor belátható időn belül, és a frakcióülése is egy év haladékot adott Orbánnak, hogy mégis bizonyítsa engedékenységét és együttműködési szándékát a „párt értékeinek” tiszteletében.