Orbán és az elítélt!

0

Lendvai Ildikó volt szocialista országgyűlési képviselő remek írása.

Sokan találgatták, miért utazott a miniszterelnök a hivatalos tárgyalások előtt egy nappal Bécsbe, külön azért, hogy Pecinával, a sikkasztásért és hűtlen kezelésért 22 hónap felfüggesztett börtönre ítélt médiavállalkozóval találkozzon. (Azért csak felfüggesztettet kapott, mert a vizsgálat során hajlandó volt “együttműködni a hatósággal”, és feldobni a társait. Orbán helyében azért meggondolnám, érdemes-e vele közösködni.) Van, aki egyszerűen arra tippel, Pecina valamilyen formában behajtja a kormány tartozását azért a szívességért, hogy magára vállalta a Népszabadság likvidálását, percekkel azelőtt, hogy eladta volna sajtóbirodalmát Mészáros Lőrincnek, akinek így már nem kellett a kínos feladattal foglalkoznia. Mások szerint a kormányoldal a bevált partnert -aki valamire készülve nyáron jó sok pénzt utalt magyarországi cégcsoportjához- ismét fel akarja használni, hogy a még meg nem hódított internetes sajtóból is újabb falatokat harapjon ki.
Össze-vissza beszélnek, az igazságra t.i. én jöttem rá. Orbán be akarja léptetni Pecinát a tervezett sajtókamarába. Istenem, legfeljebb nem írják majd elő a büntetlen előéletet. Az egykori mintában, az 1938-as zsidótörvénnyel életre hívott sajtókamarában sem ez volt fő szempont. Akkor a zsidó újságírókat akarták kiűzni a szakmából, de ezzel együtt feladat volt “az újságírás és lapkiadás körében a nemzeti szellem és keresztény erkölcs követelményeinek érvényre juttatása”, ennek szellemében az újságírók

“kötelességei teljesítésének ellenőrzése, felettük fegyelmi hatóság gyakorlása.”

Mindezt persze a szakma tekintélye és az olvasóközönség kedvéért, hiszen

“a nagy tömegeknek sem elegendő ideje, sem kellő hangulati nyugalma nincs arra, hogy a sajtó tudósításait kellőképpen megbírálja, mérlegelje”


Ki mondhatja, hogy mi, a mai.újságolvasók nem éppen ilyen alkalmatlanok vagyunk az önálló ítélkezésre? Vezetőinknek most is meg kell óvniuk minket felelőtlen és kamarátlan újságírók fecsegésétől. Ezért kell ismét sajtókamara.
Annyira örülök, hogy az 1938-as törvényben emlegetett “hangulati nyugalmamnak” ismét ekkora szolgálatot tettek.

 

(Lendvai Ildikó volt országgyűlési képviselő)