Orbán félelem és gyűlölet-poltikája tette tönkre a kis gazdálkodók életét

0

Szókimondóan igaz, tényekre alapozottan őszinte cikket írt a The New York Times, amiben kiderül, milyen pofátlanul és félelmet keltve tette tönkre a hazai kisebb gazdálkodók sorsát a Fidesz.

Ahogyan azt a korábban megírtuk, hiába vonatkoznak a földbirtokosokra korlátozások, nagyon egyszerűen és könnyen meg lehet ezeket kerülni.

És mivel az Európai Unió rendre a nemzeti kormányokra hagyja a döntést, nem képes, vagy éppen nem hajlandó szembeszállni azokkal a vezetőkkel, akik aláássák az európai törekvéseket. Erről részletesen kifejtette a véleményét Tomás García Azcárate, volt európai agrárszakértő, aki jelenleg tréningeket tart a kontinens döntéshozóinak.

„Az Európai Uniónak nagyon kevés eszköz áll rendelkezésére a gengsztertagállamok kezelésére. Ez a szakpolitikára, a mezőgazdaságra, és a bevándorlásra is igaz. Ez komoly problémát jelent.” – nyilatkozta.

Az új bérlők úgy váltak jogosulttá az aurópai támogatásokra, hogy közben rendkívül alacsony bérleti díjat fizettek az államnak.

És, hogy ez igazságos-e? Nem, nem az.

A helyi média is azonnal felkapta hírt, jöttek is a negatív kommentek és kritikák, de a gazdák annak ellenére is csendben maradtak, hogy konkréten kihagyták őket az üzletből.

Tökéletes példa erre Mengyi Roland, tekintélyes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fideszes politikus esete, aki megbolygatta a borsodi bérbeadási folyamatot, melynek során egy munkatársa közel 500 hektár bérletére tett szert. Azt is mondhatnánk, hogy az említett fiatalember egy igazán érdekes figura, aki Voldemort Nagyúrnak hívattatta magát. Hát, igen… A sztorija elég csúnyán ér véget: bíróság elé került és börtönbüntetésre ítélték egy másik, európai támogatásokkal összefüggő korrupciós ügyben.

Amikor Orbán Viktor hirtelen pálfordulása megtörtént, Ángyán József kiábrándult, mert szerinte elárulták.

Ennek hatására 2012-ben kilépett a kormányból, viszont az Országgyűlés tagja maradt, ahol továbbra is fennen hirdette elképzeléseit, miközben a kormány az ellenkező irányba haladt. 2013-ban meg is lett az eredmény: egy zárt ajtók mögötti beszélgetésen Angyán határozottan elmondta a nem túl pozitív vélményét Orbánnak, méghozzá a miniszterelnök legbizalmasabb parlamenti szövetségesei előtt.

„Tönkre fogod tenni a vidéket!” –  hangzott Ángyán szájából. Erre reflektálva a “Te meg kútmérgező vagy!” válasszal védekezett a jelenlegi miniszterelnökünk. Mindenki meglepve figyelte, hogy milyen hevesen támadja a miniszterelnök kabinetje egykori tagját: “Cserben hagytál, Jóska!” Majd ezután egy indokolatlanul hosszó monológ következett Orbán részéről arról, hogy a politika olyan, mint a csatatér. Aki hűséges, számíthat arra, hogy fegyvertársai megvédik. „És akik nem azok?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök. „Azokra lőni fogunk.”

A modern feudalizmus, avagy Orbán nagyobb sebességre kapcsolt

2015-ben Orbán méginkább nekiállt a kisgazdálkodók tönkretételének és a haverjainak kitöméséhez. A kormánya több százezer hektár állami földet adott el, nem meglepő módon sok esetben a jobbnál jobb politikai kapcsolatokkal rendelkező szövetségeseinek. Gyakorlati szempontból ezek árverések voltak, de több helyi gazda is azt nyilatkozta, megmondták nekik, nem kell elmenni az árverésre, mert a nyertesek már rég ki vannak jelölve. A nagyobb területeket egyébként is kevesen engedhették volna meg maguknak, és többekhez el sem jutott az árverés híre. De ezt talán lényegtelen is, hiszen ígyis-ugyis azé lett a föld, akinek Orbán és csicskásai adni akarták.

Szóval miközben Orbán csinálta ezt a pofátlan bizniszt és megkezdte több ezer hektárnyi földterület elárverezését szövetségesei számára, Ángyán saját tervett dolgozott ki. A kormányból kikerülve elkezdte aprólékosan tanulmányozni a földeladásokat, és olyan feljegyzést állított össze, amelyet a hatóságok nem tudtak könnyen megszűrni. Elbeszélgetett olyan gazdákkal, akiket cserbenhagyott a kormány, és feltérképezte a vevők politikai kapcsolatait. A megállapításait a The New York Times elemzése is alátámasztja.

Az olyan nagy oligarchákon túlmenően, mint Mészáros Lőrinc, Orbán egyéb támogatói és szimpatizánsai is kaptak nagyobb darab állami földet.

Csongrád megyében például a Fidesz politikus Lázár János családi és üzleti érdekköréből került ki több nagy vevő, akik körülbelül 500 hektárra tettek szert. Bács-Kiskun megyében Mészáros Lőrinc egy volt üzlettársának családtagjai és barátai kaptak nagyobb darab földeket. Jász-Nagykun-Szolnok megyében, jelenlegi és korábbi Orbán kormánybeli hivatalnokok rokonai és barátai voltak a legnagyobb nyertesek a földárveréseken. Többen azóta jelentős profittal olyan nagy agráripari vállalatoknak adták bérbe a földeket, amelyek európai támogatásban részesülnek.

„Ezt a célt szolgálják az Európai Uniós források és a földből származó bevételek” – mondta Borbíró Mihály, Óbarok polgármestere. Óbarok egy pici falu Fejér megyében, nem messze Orbán szülővárosától.

Miközben a politika kegyeltjei meggazdagodtak, sok kistermelő a megélhetés miatt számítottak a támogatásra.

Többen elárulták, hogy éppen emiatt nem szívesen kritizálták hangosan a rendszert a megtorlástól való félelmükben.

Gál Ferenc, tehenet és disznót tenyészt és lucernát termeszt(ett) családi gazdaságában. Elmondása szerint 130 hektár bérletét pályázta meg mivel az európai támogatások miatt akkor is megérte volna, ha semmit nem termeszt a földön. A helyi gazdáknak kellett volna előnyt élvezni, de a föld tehetős idegenek kezére jutott.

Amikor ezt felhozta, rögtön lett is ebből baja. Elmondása szerint állami ellenőrök látogattak el hozzá, mivel hirtelen környezetvédelmi és vízügyi problémákat véltek felfedezni nála. Azt is elmondta, hogy a helyi vezetők mondták neki, hogy máskor ne is jelentkezzen támogatásra.

„Ha az ember egyszer feketelistára kerül”, mondta Gál, „akkor neki annyi.” Ez nem volt más, mint egyszerű félelempoltika. De baromi jól bejött. Éppen ezért, a mai napig rendszeres beiktatja a kormánypárt.

Orbán bosszúhadjárata végül Ángyánt is utólérte.

Pár hónappal azután, hogy kilépett a kormányból, a hatóságok visszavették az általa 20 évig működtetett kishantosi biofarm bérleti jogát. A földet politikához hű emberek kapták meg, akik azt felszántották és beszórták műtrágyával. Aztán a Szent István Egyetem vezetői leépítették Ángyán tanszékét és ezzel hagyatékát lerombolták.

„Orbán érti, mikor kell az embereket félelemben tartani.”

Amikor a lap szerkesztői magyar agrárszakemberekkel és közgazdászokkal beszélgettek, voltak közöttük olyanok, aki nem kívántak a földtulajdonról beszélni, vagy kérték, hogy ne nevezzék meg őket a cikkükben. A gazdák is látták mi történik az emberrel, aki ellentmond…

„Ha Ángyán sem tud semmit tenni, akkor mit tehetek én?” kérdezte Teichel, az Orbán szülővárosa mellet földjét művelő gazda.Mivel Orbán rendelkezik az európai támogatások fölött, meg tud akadályozni egy újabb vidéki megmozdulást, mondta Ángyán József. Addig, amíg a kormány osztja szét a támogatást, senki sem mer megszólalni. „Ha kritizálod a rendszert, akkor nem kapsz semmit.”

Majd azt is hozzátette, hogy vidéken nincs igazi ellenzék. Ángyán kistermelői csoportosulása azért lépett szövetségre Orbán szélsőjobboldali pártjával, hogy a miniszterelnököt újraválasszák. Ez a szövetség túlélte Ángyánt, és a csoportosulás mai tagjai fontos kormánypozíciókban vannak. Ángyán visszavonult a közélettől. Az idén kétszer is találkozott a lappal és átadta nekünk az általa összegyűjtött információt. A második találkozó után Ángyán nem hívott minket többé vissza. Amikor Teichel nemrégiben találkozott vele egy temetésen, megtörtnek tűnt. „Feladta a harcot” – mondta Teichel. Most is mint mindig, Ángyán megkérdezte a gazdát, hogy hogy van ő és a családja.

„Én nem vagyok fontos.” válaszolta Teichel. „Én csak közkatona vagyok. De maga hogy van? Maga a tábornok.”

Ángyán erre így válaszolt: „Hogy folytathatnám, ha senki sincs mögöttem?”

Olyan ez, mint egy rémmese, amit senki nem akar többé elolvasni. De ez nem mese. Ez a valóság, az igazság, ezek tények. Ezért ilyen hányingertkeltő.

A három részből álló cikksorozatunk tökéletesen rávílágít arra, milyen mocskos és korrupt kormány áll jelenleg Magyarország élén. Erre lenne szükségünk? Orbán Viktor és társai életeket döntenek romba, megélhetéseket tesznek tönkre, támogatásokat lopnak és vesznek el rászorulóktól, mindezt azért, hogy saját magát és csatlóstársaságát meggazdagítsa a magyar emberek sorsain. Azok sorsain, akiket elvileg segíteni kéne.

Hát ilyen a magyar kormány. Korrupt, becstelen, hazug és életeket megkeserítő.

via:https://ezalenyeg.hu/kozugy/orban-felelempoltikaval-tette-tonkre-a-kisgazdalkodok-eletet-988