Orbán frusztrált pillantása a pápára, aki semmibe veszi őt

Orbán gyűlölettel tekintett Ferenc pápára, mert hitelteleníti rendszerének keresztény jellegét

Van egy zseniális fotó, amely elkapta Orbán tekintetét, amikor Ferenc pápa Áderhez fordult, és nem látta Orbán pillantását. Ebben a nézésben minden benne van, hogy Orbánt mennyire zavarja ez az ember, aki a világegyház feje. Európában trónol, és nem hitelesíti, hanem minden szavával kétségbe vonja Orbán rendszerének keresztény jellegét. Orbán azt akarja elhitetni, hogy azért támadja a jogállami Európai Unió az ő fasiszta rendszerét, mert keresztény, ő maga pedig a kereszténység védelmezője és helyreállítója. A katolikus egyház feje pedig ezt kerek-perec tagadja és elutasítja.

Ebben a hűvös, megvető, hideg, gyilkos pillantásban benne van a diktátor minden frusztrációja, gyűlölete. Itt van egy ember, aki keresztülhúzza európai számításait, s egy olyan egyház élén, amely évszázadokon át azt a sötét elnyomást képviselte, amit ő. De nem tud tenni ellene semmit, mert a Vatikán világhatalom. Nem tudja a pápát sem megzsarolni, sem megfenyegetni, sem befolyásolni, sem megbüntetni. Nem tud ellene tenni semmit. Márpedig egy diktátor nem tűri, hogy neki ellentmondjanak. Ő mégis kénytelen eltűrni, hogy nem kap hitelesítést onnan, ahonnan kell.
Benne van ebben a pillantásban az a harag is, hogy ez az ember találkozni sem akart vele. Fenyegetni, zsarolni kellett a pápát, az egész magyar katolikus püspöki kart, hogy milyen súlyos retorziók következnek be Magyarországon, ha Ferenc pápa nem találkozik Orbánnal. A pápa végül beadta a derekát, de a lehető legtávolságtartóbb találkozóra került sor, kínosan rövid időre, barátságtalan légkörben. Orbán nem tudja előadni a pávatáncát, nem tud somfordálni, hízelegni, mert ez az ember átlát rajta, és a legkisebb esélyt sem adja meg neki. Úgy bánik vele, amit megérdemel.