Orbán hatalmas bajban van – A német külügyminiszter adott neki egy pofont

DEMOKRÁCIÁT ERŐSÍTŐ MARSHALL-TERVRE TETT JAVASLATOT A NÉMET KÜLÜGYMINISZTER A CAPITOLIUM OSTROMA UTÁN

– írja a hvg.hu.

Heiko Maas úgy fogalmazott:

 

“Az Európai Unión belüli demokrácia helyzete közvetlen kapcsolatban van az Egyesült Államokban zajló eseményekkel. Ezért a liberális demokrácia megvédelmezése érdekében szükség lenne egy demokráciát erősítő Marhsall-tervre”.

 

A német diplomácia vezetője szerint

“NEM HÁTRÁLHATUNK MEG A LIBERÁLIS DEMOKRÁCIA ELLENFELEI ELŐTT. ÉS EZ NEM CSAK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKRA VONATKOZIK, HANEM NÉMETORSZÁGRA ÉS AZ EURÓPAI UNIÓRA IS”.

Bár Maas nem mondott további részleteket a tervről, emlékeztetett arra, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnök azt szorgalmazta: hozzák létre a demokratikus államok hálózatát.

Számos külföldi vezető, köztük Angela Merkel német kancellár is elítélte a Capitolium ostromát, és részben Donald Trumpot tette felelőssé az erőszakos cselekményekért, amelyekben meghalt öt ember, köztük egy rendőr.

Az eredeti Marshall-tervet az Egyesült Államok a II. világháború vége után, 1948-ban indította az európai gazdaságok helyreállítására, ennek keretén belül 18 nyugati állam kapott amerikai segítséget. A program egyik legnagyobb haszonélvezője az USA szövetségesének számító Nyugat-Németország volt.