Orbán ismét Munkácsy festményekre herdálná a közpénzt!

0

Egy újabb Munkácsy-gyűjtemény megvásárlását és ennek bemutatása érdekében egy új Munkácsy-múzeum létrehozását tervezi a kormány – derül ki a hvg.hu birtokába került, még titkos előterjesztésből, melynek kidolgozásáért Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter együtt felelt.

A lap értesülése szerint javában zajlik az egyeztetés a gyűjtemény tulajdonosával, Pákh Imrével, aki a Golgota eladása után így ismét jól járhat az állami műkincsbiznisszel. Még nem dőlt el az új múzeum helye, de a Várkert Bazár Casino tűnik befutónak. Az ötletet egy nem nyilvános kormánydöntésbe bújtatták volna el, de mint a lap állítja, sikerült előre megtudniuk a részleteket.

A dokumentum részét képezi a már kidolgozott kormányhatározat-javaslat, amely szerint Pákh Imre, a korábban a Munkácsy-trilógia részét képező Golgotát az államnak már értékesítő műgyűjtő ajánlotta fel megvásárlásra a további Munkácsy-műtárgyegyüttesét.

Az Orbán-kormány pedig „kiemelten fontosnak tartja, hogy ez állami tulajdonba kerüljön”.

Ezért elkezdik vizsgálni a műkincsek megvásárlásának lehetőségét és azt is, hogy ezeket hol helyezzék el. Ugyanis a “műtárgyegyüttes jelentősége indokolja múzeum létesítését, mivel a Pákh-gyűjtemény a világ második legnagyobb, évtizedek alatt tudatosan épített és tudományosan feldolgozott Munkácsy-anyagát tartalmazza” – így indokolják, miért szeretnének egy újabb múzeumot.

Már csak azért sem lehet(ne) tudni, hogy a kormány jóváhagyja-e a javaslatot, mert a Munkácsy-gyűjtemény felvásárlásának előkészítését a nyilvánosság teljes kizárásával akarják intézni. „A cél nem nyilvános kormányhatározat kiadásával érhető el” – olvasható a két miniszter által jegyzett előterjesztésben.

Az ilyen kormányhatározatot nem hirdetik ki a Magyar Közlönyben, még a címe is minősített információ, mert általában hadi vagy nemzetbiztonságot érintő kérdésekről szólnak.

Hogy erre miért van szükség ebben az esetben, arra csak annyiban utalnak, hogy Pákh Imre gyűjteménye “kiemelt, egyedi és pótolhatatlan nemzeti kulturális örökségi érték, amely rendkívüli anyagi (műkincspiaci) értéket is képvisel”. Ezért “célszerű” körültekintően kezelni a gyűjtemény őrzési és bemutatási helyére vonatkozó kormánydöntéseket is – teszik hozzá. Ez azért furcsa, mert a felvázolt új Munkácsy-múzeum lehetséges helyszínei olyan jelenleg is létező intézmények, ahol a biztonsági feltételek adottak.

Ez viszont azt jelenti, hogy ha az újság nem hozza nyilvánosságra az anyagot, legfeljebb utólag derült volna ki, hogy milyen újabb műkincsfelvásárláson, illetve múzeumon ötletelnek.

olkt.hu/hvg.hu