Orbán, központi irányítás alá vonta a kultúrát

0

Orbán Viktor meghívására megtartotta az alakuló ülését a Nemzeti Kulturális Tanács Budapesten, a miniszterelnök irodájában – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény hívta életre a testületet, aminek a tagja a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és 17 ún. kultúrstratégiai intézmény vezetője. Ezek azok az intézmények:

Nemzeti SzínházMagyar Állami OperaházBudapesti OperettszínházNemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti KözpontMűvészetek PalotájaHonvéd EgyüttesPetőfi Irodalmi MúzeumMagyar Nemzeti MúzeumSzépművészeti MúzeumOrszágos Széchényi KönyvtárMagyar Nemzeti LevéltárMagyarságkutató IntézetHagyományok HázaNéprajzi MúzeumSzabadtéri Néprajzi MúzeumNMI Művelődési IntézetNemzeti Filmintézet

A törvény szerint Magyarország felelősséget vállal a nemzeti kultúra megőrzéséért és a nemzeti identitás megerősítéséért, így biztosítja a nemzeti kultúra és a kulturális értékek egyenlő esélyű hozzáférhetőségét és megőrzését a jövő generációinak.

A  tanács biztosítja a kulturális ágazatok egységes kormányzati stratégiai irányításának szakmai alapjait, javaslatot tesz a kormány részére a kultúra kormányzati stratégiájára, véleményezi és összehangolja a kulturális ágazati fejlesztési terveket. A tevékenységéről évente beszámol a kormánynak. (MTI)