Orbán lehet, hogy nyert ezzel a választással. Nézzünk csak kicsit a dolgok mögé!

0

Orbán megpróbál kifelé hasznot húzni a vereségből is, azt állítva, hogy ez a magyarországi demokrácia bizonyítéka. Holott csak annak a bizonyítéka, hogy réseket hagyott a rendszeren, élveteg emberei ellustultak. Orbán túlságosan elkényeztette és megnyugtatta őket, hogy nem kell félniük semmitől. Mindenhatónak gondolták a hamis propagandát és a vezér nimbuszát. Orbán tanul ebből a vereségből, és az eddigieknél jobban bebiztosítja majd, hogy az államcsínnyel létrehozott, törvénytelen rendszerét parlamenti választáson leváltani ne lehessen. Mert ugyan érzékeny vereséget szenvedett ezen az általuk elhibázott választáson, azért ez nem jelenti Orbán bukását és a NER végét. Mindez a NER keretein belül történt, ami óriási hátránya ennek a “győzelemnek”.

Orbán bármit megtehet, hogy a vereség hátrányait kiküszöbölje. Valóban elzárhatja a pénzcsapokat, eljelentéktelenítheti még jobban az önkormányzatiságot, kiüresítheti annak tartalmát, elveheti még a helyi vezetők hatásköreit is. Emellett óriási veszély, hogy az ellenzék pozícióba kerülésével nem Gráll-lovagok kerülnek egyes helyeken pénz és korrupciós lehetőségek közelébe, s nem egy erkölcsi alternatíva jelenik meg azokon a helyeken, ahol nem fideszes győzött. A “nagy győzelem” pedig felér egy vereséggel abból a szempontból, hogy nem megrendítette, hanem még jobban bebetonozta a rendszert, és a demokrácia hamis látszatát, a diktatúra legitimációját. Az igazság az, hogy Orbán illiberális, fasiszta rendszerébe belefér egy ilyen vereség, amely nem gyengíti, hanem erősíti a legitimációt.

Járulékos veszteség az is, hogy a mostani eredmény látszólag igazolta a rendszerrel együttműködő kollaboráns pártok hazugságait, hogy Orbán rendszere demokratikusan leváltható, mert ez nem azonos azzal. Ettől a jogi helyzet ténye, az alkotmányos rendszer megdöntése, a hatalom kizárólagos birtoklása az egész országban, nem változott meg. Orbán továbbra is azt csinál az országban, amit akar. Azok az ellenzékiek, akik nyertek, az ő akarata alá vannak kényszerítve. Azt tesz velük, amit akar. Jogaikat, szabadságukat ő adagolja.

Rendszerszinten a helyzet a győzelem ellenére nem jobb, hanem rosszabb lett, mert a rendszer legitimációját, törvényességének hamis látszatát csak erősíti. Ugyanakkor egy olyan országban, ahol már elviselhetetlenül fojtogató volt a légkör, ahol a basáskodás mérgezte a mindennapokat, ahol a központilag szervezett korrupciós bűncselekmények az egekbe hágtak, ahol a kiskirályok megalázó módon uralkodtak és tapostak a népen, ezt a mostani győzelmet mindenki megkönnyebbülésként élheti át. Helyi szinten emberarcú vezetőkkel találkozhat Orbán embertelen és cinikus pribékjeivel szemben. Nem lennénk igazságosak, ha ezt az örömöt el akarnánk venni az emberektől. A börtönt kifestették, jött be egy kis friss levegő az ablakon. Néhány helyen pedig leváltották a börtönőröket.

Forrás: Amerikai Népszava