Orbán lehetne államfő, de akkor azt hihetnék, hogy elhagyja a Fidesz süllyedő hajóját!

Ahogy a legutóbbi parlamenti választások előtt, most ismét felmerült, hogy Orbán Viktor foglalná el a – kibővített hatáskörű – államfői posztot. A kormányfő mérlegel.
Januárig nem foglalkozik a köztársasági elnök megválasztásának ügyével – nyilatkozta még a nyár közepén Orbán Viktor terveiről Havasi Bertalan. A miniszterelnök sajtófőnöke arra a hírre reagált, hogy lapértesülések szerint Trócsányi László EP-képviselő, Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke és Csák János üzletember közül kerülhet ki a két ciklusát kitöltő, ezért a posztjáról mindenképpen távozó Áder János államfő utóda.
A napokban viszont egy másik kormányközeli nyilatkozó, a köztársasági elnöki megbízatással korábban szintén többször hírbe hozott Kövér László beszélt az Inforádió Aréna című műsorában az államfőutódlás kérdéséről. A házelnök, aki az elmúlt években már többször kijelentette, hogy nincsenek államfői ambíciói – amit azonban olykor azzal árnyalt, hogy ha kellő időben érkezne a megkeresés, akkor a haza érdekében talán mégsem ugrana el a feladat elől –, ezúttal a minél korábbi parlamenti döntést sürgette. Ezt indokolja szerinte, hogy az Országgyűlés – a választási kampányra tekintettel – a lehető leghamarabb befejezhesse a munkáját, a nyáron hivatalba lépő új államfőnek pedig elég ideje legyen felkészülni megbízatására.