Orbán lengyel haverja, vagyis mostmár nem haverja kezdhet aggódni!

Rossz hírt kapott Jaroslaw Kaczynski, a lengyel radikális jobboldal vezetője, ugyanis egy friss felmérés szerint már népszerűbb nála ősellensége, a mérsékelt jobboldali Donald Tusk volt miniszterelnök.

 

A legújabb lengyel közvélemény-kutatás nem hozott változást az élen állók esetén, mégis érdekes lett az eredmény – derül ki az onet.pl  és a Bankier.pl cikkéből, amit a Napi.hu idézett.

 

Az első három helyet változatlanul Andrzej Duda államfő, Mateusz Morawiecki miniszterelnök és Rafal Trzaskowski, Varsó ellenzéki főpolgármestere foglalja el. Utánuk jön Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 nevű pártvezetője.

 

Ezután következik az újdonság: elvesztette megszokott dobogó közeli helyét Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, az ország tényleges vezetője, akit megelőzött legfőbb riválisa, a lengyel belpolitikába nemrégen visszatért Donald Tusk egykori miniszterelnök.

 

Tusk a júliusi 32,4 százalékos bizalmi indexhez képest csak 1,1 százalékpont pluszt szerzett, miközben Kaczynski bizalmi indexe 6,9 százalékponttal esett. A volt kormányfő annak ellenére javított, hogy ellene és felesége ellen hangos lejáratókampány folyik.

 

Enyhén szólva nem jött jól Pawel Kukiz egykori popzenésznek, a aKukiz15 párt vezetőjének, hogy ígérete ellenére, miszerint kemény ellenzéki lesz, a kormányt támogatta a médiatörvény módosításáról szóló vitában.

 

Jelenleg benne bíznak a legkevésbé a lengyelek. Romlott a megítélése a Szejm marsalljának, Elzbieta Witeknek, miután kiderült, hogy kampányfeladatokat fog ellátni a PiS-ben.

 

A két kisebb koalíciós párt vezetője, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, a Szolidáris Lengyelország, és Jaroslaw Gowin, a koalícióból kilépett Megértés párt első embere szintén a legnépszerűtlenebb politikusok között van.

 

Íme a táblázat.: