Orbán levélben magyarázkodhat az Európai Bizottságnak

Pénteken levelet küldött a magyar kormánynak az Európai Bizottság, amelyben írásbeli tájékoztatást kér a kormány döntéséről, amelyek a bizottság megítélése szerint ellentmondanak az EU költségvetésének védelmét szolgáló rendeletnek – írja a Népszava.

A kormánynak nyolc hete van reagálni a levélre, ha pedig a válaszokat a bizottság nem tartja kielégítőnek, akkor elindulhat egy eljárás, amely akár az uniós források befagyasztásával is végződhet. Hogy pontosan milyen törvényekről, kormányzati lépésekről kért tájékoztatást a bizottság, azt nem hozták nyilvánosságra.

A hivatalos levél elküldése nem jelenti a jogállamisági eljárás elindítását, de azért jelzésértékű, hogy Brüsszel komolyan veszi az uniós források elköltésénél felmerülő magyar korrupciós kockázatokat. A jogállamisági mechanizmust bevezető rendelet január óta hatályos, az Európai Bíróságnak viszont még döntenie kell annak törvényességéről.

Von der Leyen pedig októberben azt mondta, a bírósági ítélet előtt nem indítják el a mechanizmust, de már akkor is beszélt róla, hogy a tájékoztatást kérő leveleket ki fogja küldeni a bizottság. A magyar mellett a lengyel kormány is kapott hasonló levelet a bizottságtól.