Orbán még továbbra is ugyanazt a mesét fújja, hogy ők magukat függesztették fel a Néppártban!

0

A miniszterelnök reagált arra, hogy a Fidesz európai pártcsaládjának vezetői a napokban többször is kritikusan fogalmaztak vele kapcsolatban. Az Európai Néppárt új elnöke, Donald Tusk például arról beszélt, Orbánra is utalva, hogy semmiképpen nem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét azoknak a populistáknak, manipulátoroknak és autokratáknak, akik elhitetik az emberekkel, hogy a szabadság nem járhat kéz a kézben a biztonsággal, a határok és a területek védelme pedig a liberális demokráciával és a jogállamisággal.

„Az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a tisztességes nyilvános viselkedés, nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mert erre nincs szükség”

– hangoztatta Tusk, aki egyúttal figyelmeztetett: akik ezt nem tudják elfogadni,

„de facto ki lesznek zárva a pártcsaládból”.

Manfred Weber néppárti frakcióvezető pedig arról beszélt, hogy ha Orbán azt szeretné, hogy ismét tiszteletet vívjon ki Európában, akkor „megfelelő jelzéseket kell küldenie”. Az egyelőre csak felfüggesztett tagságú Fidesz sorsáról elvileg január végén döntenek.

Orbán szerint valójában a migrációról szól ez az egész.

A kérdésre, hogy mire lehet számítani a Néppárttól, azt válaszolta:

„Nem tudjuk még mi sem, ezért tartjuk függőben a tagságunkat, nem döntöttük még el, hogy folytatjuk-e a közös életünket a Néppárttal. Ha a néppárt tisztázza, majd döntünk.”

Szerinte az Európai Néppárt baloldali fordulatot hajt végre, és

„mi nem akarjunk egy ilyen közösséghez tartozni, csak olyanhoz, amely tiszteli a magyarokat és megvédi a határokat”.

– zárta.