Orbán megint alkotmányt módosítana

0

Ha Tarlós ismét győz Budapesten, akkor Orbán nekifeszül egy újabb alkotmány módosításnak állítják a szakemberek.

Mivel Magyarországon a budapesti főpolgármester személyét választja meg közvetlenül a legnagyobb számú állampolgár, Orbán Viktor kormányfő kiemelten kezeli az őszi önkormányzati választást a fővárosban, komoly legitimációnak tartaná Budapest megtartását.

Az Index fideszes forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Tarlós István győzelme esetén a lendületet Orbán arra használná fel, hogy drasztikusan átdolgozza az Alaptörvényt, amely kedvezne központosító törekvéseinek.
Módosítaná a munkavállalói jogokat a munkaadók javára. Megváltoztatnák az ügyészség jogköreit. Megnyirbálnák a kormánytól független Országos Bírói Tanács jogkörét.

Megtiltaná a melegek örökbefogadását.

Ezek egyedlőre a kiszivárgott témakörök, azonban összesen tíz-tizenöt kérdésre koncentrál az a fideszes munkacsoport, amelyet Szájer József EP-képviselő és Trócsányi László miniszter vezet. Utóbbi helyét az európai parlamenti feladatai miatt Varga Judit leendő igazságügyi miniszter veszi át.

Orbán Viktor az alkotmányozási terveiről a 2018-as választást követően beszélt. Egyrészt jelezte, hogy 2030-ig tervezi a kormányzást, másrészt hogy az alkotmányrevízió 1-1,5 évet fog igénybe venni, azaz nagyjából az önkormányzati választásokkal egy időben állhat össze az alkotmánymódosítási csomag.

Forrás.: 168óra