Orbán most elsüllyedt: Borított az uniós igazságügyi biztos

Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos adott interjút a HVG-nek annak apropóján, hogy kedden nyilvánosságra hozták második jogállamisági jelentést, amely szerint nem történt Magyarországon előrelépés a jogállam megszilárdításában. Kemény hónapok várnak Orbánra, betelt a pohár.

A jelentés négy fő területen elemzi a jogállamiságot: az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció elleni fellépés, a sajtó sokszínűsége, a fékek és ellensúlyok rendszere, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések demokratikussága. Reynders kiemelte, hogy

“MAGYARORSZÁG ÉS LENGYELORSZÁG ESETÉBEN RENDSZERSZINTŰ PROBLÉMÁK VANNAK.”

A jelentés Magyarországgal kapcsolatban többek között megállapítja, hogy az ügyéség esetében nincs megfelelő garancia a politikai befolyás kivédésére, a bírói függetlenséget is egyre kevésbé védi a magyar rendszer, a törvények gyakori módosítása aláássa a jogszabályi környezet kiszámíthatóságát, a médiatanács politikai függése aggályos, az újságírók közadatokhoz való hozzáférését tovább korlátozták járvány miatt. Éppen ezért, az Európai Bizottság nem fogja jóváhagyni a magyar nemzeti helyreállítási tervet addig, amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot!

BETELT A POHÁR, AZ UNIÓS TÁMOGATÁSOK FELFÜGGESZTÉSÉT IS BEVETIK MOST MÁR

a demokrácia védelmében. Mindez Orbán számára világos kell, hogy legyen Reynders szerint, hiszen ezt már megmondták tavaly is: amíg a magyar kormány nem hajt végre mélyreható igazságügyi reformot, nem lesznek uniós támogatások.