Orbán: Most nem lesz leállás, a halottak számára figyel a kormány

Orbán Viktor azt mondta, fel sem merül az iskolák bezárása, amíg nem kezd jelentősen emelkedni a halálesetek száma. Szerinte a koronavírus-járvány második hullámában az új fertőzöttek napi száma lesz még magasabb is, mint a szombati 916.

Az emberek azt akarják, hogy ne álljon le az ország, működjenek a munkahelyek és az iskolák, ne legyen digitális oktatás.
Ez lehetséges – jelentette ki szombat esti interjújában az M1 állami televízióban Orbán Viktor.
A miniszterelnök a koronavírus-járvány második hullámával kapcsolatos kérdésnél utalt a kormány nemzeti konzultációjára, és a nekik visszaküldött (valójában sem számában, sem tartalmában nem ellenőrizhető) levelek nyomán leszögezte, hogy Magyarországnak működnie kell! Arról nem beszélt részleteiben a kormányfő, hogyan is képzeli el a működést, de azt mondta, hogy a kormánynak, ahogy tavasszal is volt, most is van „haditerve”.
Szerinte felkészültek a nyáron, ahogy mondta: hadgyakorlatot tartottak a már általuk „kiismert” vírussal szemben:

 

Van tízezer ágy, vannak orvosok, ápolók, vezényelni is tudjuk őket, azért vagyok nyugodt, mert egy nagy katonai gyakorlatban teszt alá helyeztük a rendszert, egy magyar embernek sem kell szenvednie 

Ugyan a kormányfő megjegyezte, hogy az ápolókat és az orvosokat is oda vezényelhetik, ahova kell, azt nem hozta szóba, amiről a Népszava is többször beszámolt, hogy ápolóhiány van. A kormányfő elismerte, hogy a járványban a számok alapján valóban jelentősen megemelkedett a napi új fertőzöttek száma, és ez lesz még magasabb is, de mint monda, most elsősorban a halálozások számára kell figyelni.
„Amíg a halálozás nem nő, fel sem merülhet, hogy bezárják az iskolákat” – fogalmazott.
Azt is kifejtette Orbán Viktor, hogy szerinte tartották az ígéreteiket, hogy „annyi munkahelyet teremtenek, mint amennyit a vírus elpusztít”, sőt az idén még többet hoznak létre, de ezt sem részletezte.

Bírságok, bezárások, újabb miniszteri pozíció

Orbán Viktor szerint a sikeres védekezéshez az kell, hogy néhány biztonsági szabályt, amit meghoztak, azt az emberek tartsák be. A maszkhasználat és a távolságtartás mellett azt említette, hogy ha rosszul érezzük magunkat, ne menjünk közösségbe. Szombat délelőtt a Facebook-oldalán egy videóban már a korábban bejelentette, hogy az iskolások hőmérsékletét kötelezően mérni fogják. Most arról is szólt, hogy a tervek szerint, ha egy üzletben valaki nem visel maszkot, a vevő és a boltos is kap büntetést, másodjára is, harmadjára pedig bezárják a boltot. Azon is gondolkodnak, hogy az idősek védelmében például este tizenegy óra után bezárják-e a bárokat. Végül a családok védelmét is kiemelte Orbán, első intézkedésként családügyekért felelős tárcanélküli miniszter lesz Novák Katalin eddigi államtitkárból.

 

Nem akarunk összekeveredni

Végül a riporter szóba hozta azt is, hogy a tavaszi rendkívüli jogrend idején nyugat-európai országok kritizálták a magyar kormányt, ez történt például Németországban is.

„Nagy állam, nagy arc”- vágta rá Orbán, majd elsorolta, hogy a magyar média sokszínűbb a németnél, és jogállamiságban is versenyre kelhetünk velük.

Végül arról beszélt, hogy nyugaton nyitott társadalom van, ahová behívják a migránsokat, de „mi nem akarunk összekeveredni másokkal”.