Orbán: “Nem vagyok kíváncsi az Európai Tanács okoskodásaira”

0

Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától

– fogalmazott Orbán Viktor az Európa Tanács főtitkárának címzett válaszlevelében. A miniszterelnök arra kéri a főtitkárt, hogy tanulmányozza át a törvényjavaslat pontos szövegét, és vizsgálja meg más államok hasonló jogi gyakorlatát is – mondta el a részleteket az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Marija Pejcinovic Burić arra hívta fel a kedden küldött levelében Orbán figyelmét, hogy a koronavírus-járvány okozta különleges helyzetben hozott tagállami intézkedéseknek is meg kell felelniük az ország alkotmányának, a nemzetközi normáknak, és tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus alapelveket.

Egy pontosan meg nem határozott és ellenőrzések nélküli vészhelyzet nem garantálja a demokrácia alapelveinek tiszteletben tartását, és azt, hogy az alapvető emberi jogokat korlátozó sürgősségi intézkedések szigorúan arányosak legyenek a leküzdeni kívánt fenyegetéssel, fogalmazott a főtitkár. Emlékeztette Orbánt, hogy a nemzeti parlamentekben, a médiában és az internetes felületeken folytatott demokratikus vita, valamint a hivatalos információkhoz és dokumentumokhoz való hozzáférés biztosítása minden szabad és demokratikus rendszer alapvető eleme.

Hozzátette, az Európa Tanács továbbra is készen áll arra, hogy segítse a tagállamok erre irányuló törekvésit, minden szükséges ismeretet és segítséget rendelkezésükre bocsát. “Arra szólítom fel a magyar hatóságokat, hogy ragadják meg ezt a lehetőséget” – fogalmazott a főtitkár.

A kormány ahhoz kért határozatlan időre felhatalmazást, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet megszűnéséig rendeletekkel irányíthassa az országot, egyes törvények alkalmazását felfüggessze, törvényi rendelkezésektől eltérjen, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhasson.