Orbán örjöng – katasztrofális hírt kapott ma, lehet mindennek vége?

Orbán egyik legaljasabb, de legfontosabb terve ma megakadt. Nem mondhatjuk azonban, hogy túl ellenséges lenne vele az a közeg aki kitette a stop táblát, de ez már nekik is sok volt.

További értékelésekre van szükség, az OAH ezért nem adta meg a Paks 2 engedélykérelmét, hanem hiánypótlásokat rendelt el – számolt be cikkében a hvg.hu.

Szeptember 30-án járt le a határidő, ameddig az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) el kellett bírálnia az új paksi atomerőmű dokumentációját, az építés engedélykérelmét.

A határidőt egyszer már meghosszabbították három hónappal, további hosszabbításra nem volt lehetőség Az OAH végül hiánypótlásra szólította fel a bővítésért felelős Paks II. Zrt.-t.

Az indoklás szerint

a benyújtott dokumentáció több tekintetben rendkívül alapos, ugyanakkor azért, hogy a hatóság meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelésre, elemzésre van szükség, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a létesítési engedélyezési eljárással párhuzamosan lefolytatott missziójából származó ajánlásokat.

Ennek érdekében az Országos Atomenergia Hivatal az engedélyezési eljárásban további hiánypótlást rendel el.

A lap egyébként megjegyzi, nem csoda, hogy az OAH hiánypótlásokat rendelt el, a kivitelező orosz Roszatom tervei ugyanis alapjáraton nem feleltek meg az uniós előírásoknak, így azokat át kellett dolgozni, ráadásul azután is kétséges volt, kiállják-e egy uniós tagország hatósági ellenőrzését.

A csúszásért a kormány az uniós vizsgálatok elhúzódását tette felelőssé, ugyanakkor az igazság az, hogy a beruházás ugyan 2016-ban megkapta a brüsszeli engedélyt, a Roszatom azonban csak 2020 közepén tudta átadni az új erőmű 283 ezer oldalas engedélykérelmi dokumentációját.

Mint arról nemrég beszámoltunk, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. gyorsított, tárgyal