Orbán össze-vissza hazudozott, menőzött, vetített és természetesen háborúzott a nácista franciával tartott sajtótájékoztatón

A magyar miniszterelnök kedden a karmelitában fogadta a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnökét, Marine Le Pent a Karmalitába, hogy megtárgyalják, mi a bajuk az EU-val és hogyan fognak pártjaik együttműködni az Európai Parlamentben. Erről egyébként júliusban már aláírtak egy nyilatkozatot, hiszen mióta a Fidesz kilépett az Európai Néppártból, a képviselői frakció nélkül ülnek az Európai Parlamentben. (Az egyetlen egy KDNP-s képviselő maradt.)

 

Orbán Viktor miniszterelnök tart sajtótájékoztatót a budapesti Karmelita kolostorban./Kép. MTI

 

Orbán most arról beszélt, hogy „egész Európában a hagyományos pártstruktúrák átalakulófélben vannak”, és alkalmazkodni akarnak ehhez a változáshoz, ezért együtt akarnak működni egymással.

 

Úgy látja, hogy az, ami ma az európai baloldaltól jobbra áll, mindenképpen megújulásra szorul.

 

És ez a megújulás csak úgy mehet végbe, ha szövetségeket kötünk egymással. Bennünket ez a gondolat érdekelt, mert mi is agglegények lettünk. Újra. Európai politikai agglegények. Tekintettel arra, hogy az Európai Néppártban már nem lehetett maradni, olyan mértékben a főáramú baloldali ideológia hálójába került, hogy ott nekünk, hogy ott már keresnivalónk nem volt. Úgyhogy mi érdekeltek vagyunk abban, hogy létrejöjjön egy új csoportosulás”

 

– mondta.

 

Orbán azt mondta, hogy a júliusi nyilatkozat óta építik az együttműködést, és a mai találkozója Le Pennel, enneke gy fontos állomása.

Szeretné, ha a következő hetekben és hónapokban ez a folyamat felgyorsulna.

 

Marine Le Pen, a francia szélsőjobb vezetője. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

 

Marine Le Pen osztotta Orbán szavait, szerinte az ezeréves államok, mint Franciaország és Magyarország fel kell lépjenek a totalitárius rendszerek ellen, kiváltképp  októberben, az 1956-os évforduló idején. Szerinte Európa „az a civilizáció, amely felfedezte és beragyogta a világot”, most azonban az EU pont ennek a kontinensnek a sokszínűségét akarja elnyomni. A lengyel alkotmánybírósági vitára rácsatlakozva hozzátette:

Az alkotmány elsődlegességének csatája vár Franciaországra is.

Le Pen a migrációról beszélt a legtöbbet: szerinte Orbán Viktor és a történelmi leckék együtt segítettek Magyarországnak megvédeni Európát, a magyaroknak pedig azt üzente, hogy „tartsanak ki”. Az együttműködési megállapodásról pedig azt mondta: Európa képes kell, hogy legyen a helyi értékekre helyezni a hangsúlyt, és ha jövő áprilisban elnök lesz, a szuverén európai törekvéseket fogja támogatni. Ugyanebben a szellemiségben, amikor arról kérdezték, mit szól a magyarországi „homofóbtörvényhez”, azt mondta:

Eszébe sem jut, hogy eljöjjön ide igazságot és leckét osztogatni, mint egyes újságírók és politikusok teszik. A nemzetek szuverenitását védi, és szövetségeseket, nem klónokat keres – tette hozzá diplomatikusan.

Arról, hogy kit támogat, Le Pent vagy Eric Zemmourt, Orbán annyit mondott:

tiszteljük a francia népet és nem foglalunk állást a rájuk vonatkozó kérdésekben, de a magyar, mint magányos nép, minden gesztust és kiállást értékel.

Orbán arról is beszélt, hogy az energiaár ma kétszer olcsóbb Magyarországon, mint Európában, bár a magas üzemanyagárral mi is küszködünk és nemzeti hatáskörben, de az unióval egyeztetve keressük az eszközöket, hogy orvosoljuk. A miniszterelnök szerint azonban ennél is sokkal rosszabb fog bekövetkezni, mivel olyan klímaszabályozási csomag van most az EU asztalán, amely a teljes európai középosztályt tönkreteszi majd azzal, hogy lényegében bevonják őket a kvótakereskedelembe. Decemberben döntenünk kell arról, hogy megengedjük-e Timmermans úrnak, hogy ilyen javaslatokat fogadjanak el, és kértem Le Pen asszonyt, hogy segítsen nekünk és védjük meg a középosztályt – tette hozzá.

Marine Le Pen annyit tett hozzá, szerinte a javaslat a szegényeket is érinti és ő egyébként a maga részéről javasolta, hogy az üzemanyag áfája 5 százalék legyen. Azt is elmondta, hogy az Európai Unió olyan háborút folytat, amely csak a szén-dioxid-kibocsátást veszi figyelembe, miközben az atomenergia ellen van, holott az bocsátja ki a legkevesebb szén-dioxidot, így nem azt nem szankcionálni kellene, hanem támogatni.