Orbán Putyintól és a kínai diktátortól akar vakcinát venni

Szerdán ülésezett a kormány, a döntésekről a mai Kormányinfón számolt be a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely.

Tegnapi ülésen hosszan tárgyalt a vírusügyi helyzetről. Magyarország sem kivétel, a helyzet az egész világon romlik

– hangsúlyozta először a miniszter, majd hozzátette: az egészségügyi ellátórendszert sikerült felkészíteni, műtéteket nem kell elhalasztani.

A pillanatnyi járványkezelésről szólva azt mondta Gulyás:

a vírusnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina. (…) Ha lesz vakcina, akkor az unión keresztül 6 és fél millió oltóanyagot kap majd Magyarország, erre 13 milliárd forintnyi kötelezettséget vállal az állam.

Ezentúl még figyelik a kínai és orosz teszteléseket, és nem zárta ki, hogy siker esetén innen is beszerezhet vakcinákat.

Arra biztatunk mindenkit, hogy oltassa be magát influenza ellen

-tette hozzá.

Gulyás elmondta azt is, hogy november elsejétől 20 százalékkal nő az ápolók fizetése, amit később, januártól újabb 30 százalékos emelés követ. A háziorvosokról legkésőbb két hét múlva dönthet a kormány.

Gulyás arról is tájékoztatott, hogy az új az új SZÉP-kártya szabályokat meghosszabbítják, és 2021. június 30-ig 400 ezer forintot lehet szálláshelyre feltölteni, vendéglátásra 265 ezer forint költhető, a szabadidő alszámlán 135 ezer lehet. “Ez évi 800 ezer forintos juttatást tesz lehetővé.”

A DK VII. kerületi áramlopásba keveredett képviselőjével kapcsolatban azt mondta: az ellenzéki pártoknak korrupciót tekintve először saját soraikban kellene rendet tenni.

Újságírói kérdésre Gulyás azt mondta:

  • a terv az, hogy az iskolák normálisan működjenek továbbra is.
  • SZFE-ügyben a “tárgyaló feleknek sok sikert kívánunk.” A kormány nem tartozik ezek közé, “nincs értelme annak, hogy mi tárgyaljunk.”
  • a különböző szakértők azt valószínűsítik, hogy “vakcina jövő nyárra lehet.”