Orbán Rahel rózsaszínű lelke

Orbán Ráhel, a nehéz gyermekkort sikeresen túlélt turisztikai szakember, egyetemi óraadó, kismama és szigorúan magánszemély áll a lavórban, malacrózsaszín lélekkel.

Azt kérdi a szerző, miért is ne lehetne a miniszterelnök lánya éppen olyan sikeres fiatal, mint bárki más ebben az országban, miért is van joga bárkinek számonkérni őt azért, mert ennyire szorgalmas, tehetséges fiatalasszony.

Az a helyzet, hogy joga van számonkérni minden egyes adófizető polgárnak, újságírónak, firkásznak, zöldségesnek és sírkőfaragónak. Orbán Ráhel saját jogon lett celeb, nem az ármány tolta az érdeklődés kellős közepébe. Ő törekedett oda akkor, amikor a viselkedésével, kijelentéseivel csillogni óhajtott.

Orbán Viktor (és minden egyes vezető beosztású politikus) nem egyedül vállalta a közszereplő státuszt, amikor magas pozícióra pályázott. Vitte a családját, feleségét, gyermekeit. Az ilyen esetben evidencia, hogy egy átlag magyar családhoz képest is magasabb elvárásoknak kell megfelelnie a miniszterelnöknek éppen úgy, mint a családja tagjainak. Ugyanis azért ő lett az ország vezetője, mert a szavazói úgy gondolták: különb, több, okosabb, becsületesebb náluk. Vezetőt mindig így választ egy közösség. Egy politikai vezető esetében mindennél fontosabb az, hogy a korrupciónak még a gyanúját is kerülje, még csak a látszatát se engedje meg annak, hogy bármi módon kedvez a barátainak, rokonainak, családtagjainak. Ezért az ilyen posztért induló politikusnak ezt a családja tagjaival kell megbeszélnie és tudatosítani bennük, hogy ameddig például Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, addig Orbán Ráhel nem fogadhat el semmi olyan előnyt, ami akár csak látszólag is az édesapja pozíciójának köszönhető. Tényszerűen Orbán Ráhel kevesebbet engedhet meg magának, sokkal körültekintőbben kell élnie az életét, mint bárki másnak. Ezért normális, polgári, demokratikus gondolkodású országban nem fordulhatna elő az, hogy a miniszterelnök lányának esküvőjén eltűnt telefonok után tízmilliókért nyomoz a rendőrség. Nem fordulhatna elő az, hogy a miniszterelnök lányának férje állami megbízásokat kap, milliárdos nagyságrendben. Nem fordulhatna elő az, hogy a miniszterelnök lánya pökhendien kioktat egy országot és az egyértelműen korrupciógyanús családi költségvetésre és saját lábon állásra hivatkozik. Az sem fordulhatna elő, hogy a miniszerelnök lánya percekkel a diploma megszerzése után egyetemi előadóként pompáskodik, amikor erre az ő képességeivel, végzettségével, tapasztalatával rendelkező – nem az Orbán családhoz tartozó – fiatalnak biztosan nincs esélye. Az pedig soha, semmilyen körülmények között nem fordulhatna elő, hogy a miniszterelnök frissen diplomázott gyereke egy állami pénzesbödön körül sertepertél. Normális országban ezt korrupciónak hívnák és Orbán Viktor már régen nem lenne miniszterelnök, Orbán Ráhel pedig éppen úgy élne, mint a többi fiatal ebben az országban. Szülőknél, esetleg albérletben, minimálbéren.

Ahogy ezt most is tennie kellene, ha minimális jóérzés lenne benne.

Forrás:https://kolozsvaros.com/2016/03/13/orban-rahel-rozsaszinu-lelke/