Orbán szélsőjobbos haverjának elvették a mentelmi jogát!

0

Az olasz kormánytöbbség megszavazta a volt belügyminiszter, Matteo Salvini, az ellenzéki Liga és a jobbközép koalíció vezetője mentelmi jogának megvonását a római felsőházban kedden tartott voksoláson. Salvini bejelentette, hogy készen áll bíróság elé állni az olaszországi határok védelméért.

A kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S), a Demokrata Párt (PD), az Élő Olaszország (IV) és a többi kisebb baloldali párt– korábbi bejelentéseik szerint – Matteo Salvini mentelmi jogának megvonására szavaztak.

Az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajója fedélzetén érkezett 131 migráns tavaly július végén öt napig nem kapott engedélyt a partraszállásra, csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket.

Az ügyészség szerint, Salvini „túszul ejtette” a migránsokat – korlátozva személyi szabadságukat, visszaélt hivatali hatalmával, megsértette a nemzetközi konvenciókat.

Az olasz törvények megsértése miatt első fokon 4 év letöltendő börtönre ítélték Salvinit.

Az ítélet még nem jogerős.

Matteo Salvini felszólalásában kijelentette, hogy belügyminiszterként, olaszként és emberként is Olaszország határvédelmét és biztonságát tartotta kötelességének.

Hangsúlyozta, hogy a baloldali kormánytöbbség bírósági üggyel akarja őt politikailag ellehetetleníteni.