Orbán szerint 800 ezer új munkahelyet hoztak létre, az Eurostat szerint alig 256 ezret

0

Orbán Viktor nem elégedett a 800 ezer új munkahellyel, derült ki a miniszterelnök által csütörtökön tartott Kormányinfón. Mint elmondta, a csehek megelőznek minket, és nincs meg a régóta óhajtott vágy, az egymillió új munkahely sem.

A mai Kormányinfót Orbán Viktor miniszterelnök tartja, tudósítónk is részt vesz az eseményen.

A kormányfő egyebek mellett a gazdasági eredményekről is beszámolt. Mint mondta, a pénzügyminiszter, Varga Mihály “fantasztikus’ eredményről tájékoztatta a tegnapi ülésen a kormányt: 4,5 millió fő fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma, amire 30 éve – a rendszerváltás – óta nem volt példa.

A miniszterelnök közölte, hogy 2010 óta 800 ezer új munkahely jött létre. Ezzel – pontosabban a foglalkoztatási ráta – alakulásával ugyanakkor nem elégedett, mert “a csehek előttünk járnak, és ez így nem maradhat”.

Érdemes hozzátenni, hogy Orbán Viktor 2010-ben azt a célt tűzte ki kormánya elé, hogy 10 év alatt egymillió munkahely jöjjön létre. A számadásnak most jött el az ideje, 2020-ban. Az nem világos, hogy a miniszterelnök által említett 800 ezer munkahelybe beleérti-e a közfoglalkoztatottakat. A kormány ugyanis rendre besorolja ezeket az embereket a foglalkoztatási statisztikába.

Ha ez a helyzet, akkor érthető a miniszterelnök elégedetlensége, mert 10 év alatt nem teljesült a cél, az egymillió új munkahely.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban a legkisebb keresettel rendelkező jövedelme emelkedett a legnagyobb mértékben, összefüggésben a minimálbér-emelésekkel.

Az Eurostat adatai szerint a foglalkoztatás a 20-64 év közötti életkorban igencsak alacsony, alig éri el a 7%-ot ami EU-s viszonylatban nagyon alacsony.

További drasztikusan kevés a közszférában, a rendvédelemben, az egészségügyben és az oktatásban dolgozók száma.

2019-ben az Eurostat mérései alapján komoly gondok vannak a munkaerőhiánnyal Magyarországon.