Orbán szerint csak a harc a biztos Brüsszel ellen

Csak a harc a biztos

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel a Kossuth Rádióban arról a tízlépéses tervről beszélt, amelyet szerdán ismertetett. Szerinte ez „egy reális terv, ez sikerülhet”, de még nem jelent 100 százalékos biztonságot, egyelőre ennyit tudnak tenni.

Én csak azt tudom mondani, hogy harcolni fogunk

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve: küzdenek azért, hogy az embereknek ne kelljen minden pénzüket a rezsire költeniük, hogy legyen elegendő jövedelmük, hogy ne essen vissza a gazdaság és hogy ne szűnjenek meg munkahelyek.

Miért nincs béke?

„Mert az amerikaiak – inkább úgy fogalmaznék, az angolszászok – még mindig azt hiszik, hogy ezzel a stratégiával a háborút meg lehet nyerni” – ezt mondta Orbán Viktor arra, hogy miért nem követelik még Európa-szerte a megbékélést, vagy legalább a tűzszünetet.

Olyan 50 milliárd dollárt beletoltak Ukrajnába, ez hatalmas összeg. Hogy ezt ki fogja odaadni, azt nem tudom, de Európának erre nincs pénze

– fogalmazott ezután a kormányfő, majd hozzátette, lehetetlen, hogy  Európa finanszírozza Ukrajna újjáépítését, és hogy szerinte az Egyesült Államok a meghatározó szereplő a mi oldalunkon a háborúban.  Mindeközben arra is utalt, hogy Amerikában idén ősszel jönnek a félidős választások, szerinte ez még hozhat némi változást ebben a kérdésben is.

Látja az aszály következményeit, jönnek az intézkedések

„Én is járom az országot, szembesülök ezzel a helyzettel ” – mondta az aszályról beszélve Orbán Viktor . Hozzátette, hogy azt látja, még a napraforgótermésre is keresztet vethetünk , és visszaeshet Magyarország agrárexportból eredő bevétele.

Hangsúlyozta: Magyarországon lesz elég élelmiszer, sőt lesz itt export is, de a megszokott méretűnél sokkal kisebb , így most nem lesz akkora a termés, mint máskor, nem tudunk ellátni 20 millió embert.

Orbán Viktor arra is utalt, hogy normál esetben úgynevezett kárenyhítési alapból enyhítik a gazdák kárát, de ez most teljesen kimerült, ezért a kormány külön intézkedéseket tesz azért, hogy segítsen a gazdákon. Ezzel kapcsolatban már egy tucat lépést megtárgyaltak, még nincs végső döntés,

DE VÁRHATÓAN EGY HÉT MÚLVA BEJELENTIK A KONKRÉT INTÉZKEDÉSEKET.

„Közös nemzeti érdekünk, hogy ők talpon tudjanak maradni”

– mondta a gazdákról a miniszterelnök.

Via. MTI