Orbán újabb 50 milliárdot adott sportra, templomokra és Orbán Ráhelnek turisztikára

Közel 50 milliárd forintot rendezett át a költségvetésben egy kormányhatározat. Falvak helyett városok, vasútfejlesztés helyett vadászati-lovas és vallási rendezvények kapják a pénzt, és természetesen újabb milliárdok gurulnak át sportcélokra – írja az mfor.hu nyomán a 24.hu.

A portál szerint erről rendelkezik egy friss kormányhatározat, ami a szerdai Magyar Közlönyben olvasható.

– a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból több mint 2,6 milliárd forint kerül ki. A pénz nagy része, bő 2,1 milliárd forint a Magyar Művészeti Akadémiánál landol;

– 6,75 milliárd forintot vesznek ki a gazdaságvédelmi programok sorából. Legnagyobb része, közel 4,9 milliárd forint az EMMI-hez kerül sporttevékenység támogatására jut;

– szerepel egy közel 21 milliárd forintot érintő átcsoportosítás a kormányhatározatban. A pénz nagy része a gazdaságvédelmi alapon belül mozog: 16,3 milliárd forint a magyar falu programból a modern városok programba kerül át.

Mindezeken túl további:

– mintegy 7 milliárd forint jut a külképviseleteknek;

– 2,6 milliárd forint kerül át Orbán Ráheléknek a Magyar Turisztikai Ügynökséghez;

– 573 millió forint megy egyéb sporttevékenységek támogatására;

– 422 millió forint az MNV ingatlanjaival kapcsolatos beruházásokra, fenntartási költségekre;

– 111 millió forintot kapnak a nemzeti parkok;

– a gazdaságvédelmi alapból egy másik melléklet alapján, kis híján 10 milliárd forintot vesz ki a kormány: a vasúti fejlesztésekre szánt pénzt csapolja meg ennyivel a kormány, és odaadja „Nemzetközi vadászati, természeti és lovas rendezvények, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezésével összefüggő szervezési és lebonyolítási feladatok” támogatására.

 

Azt pedig már a portfolio.hu írta meg, hogy a kormány támogatja a magyar templom-felújítási program megvalósítását.

 

Ezért Varga Mihály, pénzügyminiszternek május 31-ig 25,8 milliárd forintos forrást kell biztosítania erre a célra a gazdaságvédelmi alap fejezetének megfelelő kiadási során – írja a portál a szerdai közlönyben megjelent határozatra hivatkozva.

 

Ez a feladat Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyetteséhez tartozik. Amint rendelkezésre áll a közel 26 milliárd forintos összeg, azt követően, azonnal létre kell hozni a szerződéseket.