Orbán Viktor: a kormány döntött, Magyarország ratifikálja a svéd és finn NATO-csatlakozást

A kormány döntött a két északi ország NATO-csatlakozásának kérdéséről, és erről már értesítették is mind Svéd- mind Finnországot – jelentette ki a magyar miniszterelnök a V4-ek kassai csúcstalálkozója utáni sajtóértekezletén.

Orbán Viktor miniszterelnök a V4-ek kassai csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezletén./Kép. fakt.pl

Magyarország támogatja a két ország NATO tagságát, és a kérdést a következő év első ülésén tűzi napirendjére a parlament – mondta Orbán Viktor, aki szerint egyébként a két ország Magyarország miatt

“nem vesztett egyetlen percet sem, és nem is fognak.”

 A kormány után a parlament is meg fogja adni a szükséges támogatást ehhez a lépéshez – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök. A NATO 30 tagjából 28 már aláírta a szerződéseket, csak Budapest és Ankara hezitál.

Az elmúlt hetekben nemcsak a két északi állam vezetői, de a V4 vezetői is sürgették Magyarországot, hogy ratifikálja mihamarabb a finn és svéd NATO-csatlakozást.

“Néhány napon belül találkozok Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a visegrádi csoport (V4) keretében. Biztos vagyok abban, hogy szlovák és cseh barátainkkal kérni fogjuk Orbán Viktortól, hogy gyorsan ratifikálják a dokumentumokat Svédország és Finnország számára, mert ez kulcsfontosságú régiónk keleti szárnya szempontjából”

– mondta a minap a lengyel kormányfő Helsinkiben.

Magyarország először azt ígérte, október 24-én meglesz a parlamenti ratifikáció.

Ezután azt állították, azért késik a lépés, mert “társadalmi egyeztetést” kezdeményezett róla a kormány, semmi ilyesmi nem történt azonban.

A V4-ek miniszterelnökei kassai csúcstalálkozójukon balról-jobbra: Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh, Eduard Heger szlovák és Mateusz Morawieczki lengyel kormányfől./Kép. AFP