Orbán Viktor beismerte, hogy nagy baj van a kormányban!

Beismeréssel is felér a Fidesz-kormány nehéz helyzetét illetően az Államadósság Kezelő Központ mai bejelentése, miszerint jelentősen megnövelik a nemzetközi devizakötvény-kibocsátási tervet, az eddigi 644 milliárd forintnyi, kb. 1,8 milliárd eurónyi keretet 4,5 milliárd euróra emelik.

 

Az ÁKK közleményében külön jelezte, a módosításra azért van szükség,

MERT BIZONYTALAN AZ UNIÓS HELYREÁLLÍTÁSI TERV IDEI ELFOGADÁSA ÉS AZ ABBÓL SZÁRMAZÓ PÉNZ, EZÉRT LEHET SZÜKSÉG A DEVIZAKÖLCSÖNRE.

Az ÁKK azt is vázolta, hogy a forintalapú kötvénypiacon is további 230 miliárd forintnyi adósságpapír kibocsátását tervezi, a lakossági állampapír értékesítést viszont minimálisan, 15 milliárd forinttal visszafogja. Hozzátették ugyanakkor, hogy a többlet adósságkibocsátást nem azért tervezik végrehajtani, mert esetleg tovább nőne az egyébként is magasra, a GDP 7,5%-ára tervezett idei államháztartási hiány, ez a törvényben is rögzített célszám tehát változatlan.

A közlemény megerősíti, hogy

SZEMLÁTOMÁST MAGA A KORMÁNY SEM SZÁMÍT ARRA, HOGY A KÖZELJÖVŐBEN RENDEZNI TUDJA A VITÁS ÜGYEIT BRÜSSZELLEL,

az idei évben legalábbis vélhetően nem.

Karácsony Gergely tegnap az ATV-n tartott miniszterelnök-jelölti vitán ígéretet tett rá, hogy az egyik első intézkedései között lenne a bennragadt uniós források lehívása.