Orbán Viktor: “Engem nem lehet leváltani”!

0

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban megüzente: hiábavaló a küzdelem, őt nem lehet leváltani! A miniszterelnök úgy csinált, mintha a fideszes pártpropaganda tulajdonképpen oknyomozó újságírás lenne.

Orbán Viktornak három kommunikációs trükkje van:

  1. Ha megvádolnak valamivel, vádold meg a politikai ellenfeleidet ugyanazzal;
  2. Osztd fel a világot jókra és gonoszokra, magadat pozícionáld a jók oldalára. A gonoszok legyenek a vádlóid.
  3. Azonosítsd magad mindig a többséggel és ezen az alapon jelentsd be ignyed a korlátlan hatalomra.

Orbán ezeket a trükköket minden pénteken beveti a Fidesz által maga alá gyűrt valahai közrádióban. Ma reggel három lényeges témában adott interjút a miniszterelnök a mikrofonállványként funckionáló műsorvezetőnek:

  • A háborúja állásáról egykori pártfogója, Soros György ellen;
  • Az új kormánya felépítéséről;
  • A magyar népesedési politikáról.

Soros György pénzügyi spekuláns körei rossz lóra tettek, és “most éppen bukóban vannak” – kommentálta a parlamenti választás eredményét. Hozzátette:

“Jó kedvvel ülök itt és boldog vagyok.”

Olyanokat mondott, mítizálva a saját győzelmét és ismét a vallásos irányba terelve a dolgokat, hogy rejtélyes és egyben biblikus dolog is a választás, amint sok egyéni akaratból egy közös döntés születik.

Győztesként könnyű dolguk van, mondta, a vesztesek felé megértéssel kell fordulni.

“Tudom, hogy nem fogják elfogadni a választás eredményét, szervezni fognak mindenfélét, korlátlan pénzügyi eszközeik vannak”

– mondta, bevetve a két első kommunikáció trükköt: egyszerre pozícionálta magát a „jók” oldalára és vádolta meg azzal az ellenfeleit, ami tulajdonképpen az ő sara: hogy végig a Fidesznek lejtett a pálya, végig a Fidesz kampányolt az utóbbi nyolc évben közpénzből maga mellett és hülyítette, uszította a magyarokat. Vagyis: szerinte Soros György körei “iszonyatos pénzeket mozgósítottak” az ellenzék győzelméért, mert nekik nem jó, ha nemzeti, bevándorlásellenes kormány van.

Aztán újra pozícionálta magát, meghatározva magát a jók oldalán: neki az a dolga, hogy megvédje Magyarországot a spekulánsokkal szemben. Természetesen megerősítette, hogy a következő évtized legfontosabb kérdése a bevándorlás lesz, ezért erkölcsi kötelesség erről beszélni, és ahhoz, hogy ez minden házba eljusson, “százszor, és ha kell, ezerszer is el kell mondani”.

A péntek reggeli interjúban üzent a propagandistáinak is: egy hete ugyanis attól hagos a sajtó, hogy a Schmidt Mária által elfoglalt Figyelő lsitázza a „Soros-ügynököket”, vagyis azt a 2000 embert, akit a Fidesz-propaganda a náciktól átvett módszerrel közellenségnek kiáltott ki.  Ebben újra bevetette a három kommunikációs trükkjét:

“Van itt valami vita, valami listázásról. Az európai politika lényege a transzparencia, az átláthatóság, hogy a választók tudják ki mit és miért csinál. Csak így tudnak jó döntést hozni. (..) A sajtó munkásait kifejezetten bíztatom arra, hogy segítség az embereket a tények megismerésében. Fedjenek fel minél több hálózatot, (..) hozzák felszínre mindazt, ami a mélyben van. És egyébként, ha valaki nem szégyell pénzt elfogadni külföldiektől, akkor ne is szégyellje azt bevallani sem.”

Vagyis: meghatározta, ki a rossz fiú (aki pénzt fogad el külföldiektől – ne feszengessük, hogy Orbán és sleppje az EU-s támogatásokból hízik nyolc éve), illetve beállította a fideszes propagandát tényfeltáró újságírásnak.

A Nyílt Társadalom Alapítvány csütörtök este bejelentett költözéséről kijelentette:

“ha nem hullatok krokodilkönnyeket, megértik a hallgatók. (…) Régóta ismerem a spekulánsokat, régóta ismerem magát Soros Györgyöt is. Ez a nyerészkedő világ olyan világ, hogy újra és újra visszatér. Sosem adják fel.”

A második hete tartó összellenzéki tüntetésről Orbán kijelentette, hogy

“most is és mindig is arra törekedtem, hogy a 3/3-adot szolgáljam, az ő érdekeiket is szolgáljam,”

a tüntetés szerinte a demokrácia része, csak arra kéri a demonstrálókat, hogy békésen vonuljanak. Azt is megüzente:

hiábavaló az egész, mert őt nem lehet leváltani.

“Mindig próbálják kiforgatni, de tartom: a haza nem lehet ellenzékben. Te lehetsz ellenzékben, de a haza nem,”

tette hozzá.

“Tudom, hogy nem fogják elfogadni a választás eredményét. Tudom, hogy szervezni fognak ezt-azt,”

mondta arról, hogy szerinte a Soros-hálózat szervezi a szombati megmozdulást. Az, hogy az ellenzék újraszámlálásról beszél a választás után, szerinte olyan mintha egy meccsen nyertek volna 4-0-ra, de az ellenfél követeli a gólok újraszámlálását.

A kormányalakításról Orbán csak annyit árult el, hogy “jelentős mértékben” új emberekkel áll majd fel a kabinet. A minisztériumok számában nem lesz változás, de a Miniszterelnökség a jövőben egy új struktúrában, új vezetéssel működne. Varga Mihályt említette személyesen, őt mindenképpen megtartja, mint a költségvetés őrét.

A miniszterelnök belengetett egy újabb nemzeti konzultációt, amiben eladják majd a Fidesz-kormányok családtámogatási rendszerét szupiszupernek. A demográfia, családtámogatás kérdésében Orbán Viktor azt mondta: szeretne egy átfogó, 20-30 éves megállapodást kötni a magyar nőkkel a magyar jövőről, a nekik nyújtható, kiszámítható perspektívákról, mert a demográfia rajtuk áll vagy bukik, ez az ő döntésük. A gyermekvállalás a legszemélyesebb, de a közösségnek fontos ügy – hangsúlyozta, hozzáfűzve: a kormánynak az a dolga, hogy ha a nők gyermeket szeretnének vállalni, és el akarják mondani erről az álláspontjukat, akkor azt meghallgassa, megértse.

 

OLKT/2018 ápr 20.