Orbán Viktor: Magyarország nemzetközi pozíciójának megerősítése érdekében fűzi szorosabbra a szálakat Oroszországgal!

0

Orbán Viktorhoz közel állók köréhez tartozó személyek találkoztak a 2010-es választások előtt az orosz titkosszolgálat hivatalos személyiségeivel. A magyarul ma megjelent történet angol nyelvű változatát még nem tették közzé. Tegnap kaptuk meg ez utóbbi kivonatát:

„Akkor két magyar üzletember tartózkodott a Moszkva irányába haladó repülőn két héttel a 2010 áprilisi magyarországi választások előtt. Mindkét férfi Orbán Viktor, a Fidesz elnökének belső köréhez tartozott. A Fidesz-ről azt jósolták, hogy kényelmesen megnyeri a választásokat. A két férfi egyike Simicska Lajos, Orbán G-napja után régi barátja és szövetségese a Fidesz magyarországi dominanciájának kialakításában. A másik férfi Nyerges Zsolt, Simicska társa és az Orbán család régi barátja. Moszkvába érve a két üzletember a Lubyanka térre ment, az orosz főváros egyik legismertebb helyszínére. Magas, sárgás épület emelkedik a tér fölé, a KGB, a rettegett szovjet titkosrendőrség volt székhelye. Most utódjának, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSB) a székhelye. Simicskának és Nyergesnek találkozójuk volt ennek a szervezetnek egyik magasrangú tisztviselőjével. A látogatás egy néhány hónappal korábbi fontos találkozó eredménye. 2009 novemberében Orbán, a közelgő választások esélyese, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott Szentpéterváron. A találkozó célja a kölcsönös megismerkedés volt. Simicska és Nyerges utazásának célja az volt, hogy új üzleti kapcsolatokat alakítson ki a két ország között. Néhány évvel később Simicska és Orbán egymás ellen fordultak, de a bizonyos látogatások alkalmával elválaszthatatlan szövetségeseknek tűntek. Míg Orbán a magyar politikai fronton harcolt, Simicska a színfalak mögött dolgozott, hogy szilárd anyagi támaszt biztosítson a Fidesznek. Megbeszélték a legfontosabb politikai és pénzügyi döntéseket, köztük Magyarország Oroszországgal való kapcsolatát. Simicska és Nyerges utazásairól nem számolt be a sajtó, de a Fidesz köreiben tudtak róla, úgyszintén az előző kormányból is egyes személyek. A Direkt36.hu három egymástól független forrásból értesült a látogatásról. Simicska nem válaszolt kérdéseinkre, Nyerges azt mondta, hogy ő sosem beszél a sajtóval. Orbán nem válaszolt arra a kérdésre, mennyit tud a miniszterelnök a két üzletember utazásáról. Orbán szövetségesei a FSB egy tisztviselőjével találkoztak, ugyanis az orosz titkosszolgálat gyakran részt vesz az államügyekben. A találkozó bizalmasai úgy nyilatkoztak, hogy az nem végződött semmi konkrét ajánlattal. Egy bizonyos forrás „bemutatkozó látogatás”- nak nevezte. Egy másik forrás szerint a FSB tisztviselője azt mondta Simicskának és Nyergesnek, hogy ha üzleti ügyekben szükségük van segítségre „Oroszországra számíthatnak”.

A 2010-es találkozó rámutat, hogy Orbán és belső köre a választásokat megelőzően milyen erőfeszítéseket tesz, hogy Putyin Oroszországával szoros kapcsolat alakuljon ki. A nyugati vezetők többsége által veszélyes ellenfélnek tartott Putyin gyakori látogató lett Magyarországon. Magyarország és Oroszország nagyszabású üzleti tranzakciókat valósítottak meg mint tudható, hogy hatalmas orosz kölcsönnel adósították el az országot. Különösen az Orbán kormány döntött úgy, hogy szerződést köt a Roszatom, az orosz nukleáris állami vállalattal a paksi atomerőmű kiterjesztése érdekében- mindezt nyílt árverés nélkül. Orbán karrierje nagy részében határozottan kritizálta Oroszországot. Az, hogy mi késztette a kapcsolatkeresést Putyinnal, az utóbbi években spekulációkra adott alkalmat. A Direkt36.hu hónapokig interjuvolt 30, Orbán mozgalmaihoz közel álló forrást, de a probléma kényessége miatt mindannyian a névtelenséget kérték. Ezeknek a forrásoknak megfelelően, Orbán azt mondta a népnek, hogy Magyarország nemzetközi pozíciójának megerősítése érdekében épít egy szorosabb kapcsolatot Oroszországgal. Úgy véli, hogy ebből a kapcsolatból profitálhat a magyar gazdaság, továbbá a nyugati hatalmakkal való tárgyalásokban is jobb helyzetet biztosít. Az őt ismerők állítása szerint, Orbán szeret erős vezetők társaságában tartózkodni. Unalmasnak tartja a magyar politikát és meg van győződve saját rendkívüli politikai képességeiről (amelyekkel privátban is dicsekszik).

Tekintve, hogy Magyarország Oroszországhoz való közeledése folyamatos és még továbbra is folyamatban van, pláne hogy csalással választásokat nyert, így elég nehéz előre látni, merre viszi Orbán tovább az országot. Pláne hogy Az utóbbi évek eseményei arra utalnak azonban, hogy Orbán az Oroszországgal való jó viszonyban majdnem minden nagyobb gondjára egy megoldást lát, beleértve a nyugati világgal való gecinapos konfliktusát Simicskával, valamint más magyarországi befolyásos szereplőkkel való hatalmi harcát is. „Azt gondolta, hogy egy korrekt kapcsolat Oroszországgal lehet a válasz egy sor felmerülő gazdasági és politikai problémára, amelyekkel találkozott”, mondta a magyar miniszterelnök közeli forrás.

 

olkt.hu/ziarharghita.ro