Orbán Viktor saját csapdájába esett bele az EU-val szemben – de Simicska is képbe került!

0

Saját fegyverét fordítják most az európai liberálisok Orbán Viktor ellen. Most úgy tűnik, hogy minden mérsékelt politikai erő a magyar miniszterelnök ellenében kívánja meghatározni saját politikai krédóját. A magyar modell most akár jól is jöhet az európai szocialistáknak, zöldeknek, liberálisoknak, sőt még a kereszténydemokratáknak is, hiszen ha Orbán Viktor rendszerével tudják illusztrálni, milyen rezsimektől kívánják megvédeni a kontinens demokráciáit, akkor egészen ütős kis kampányt hozhatnak össze jövő tavasszal.

Nagyon szemléletes kis videót tett közzé a Twitteren az ALDE, az Európai Parlamenthez tartozó európai liberálisok szövetsége. Az animációs filmecske bemutatja, hogyan jár kéz a kézben a demokrácia leépítése és a hihetetlen mértéket öltő korrupció. Orbán Viktor barátainak és családtagjainak gazdagodásán keresztül elég elrettentő példáját mutatják meg saját választóiknak a liberálisok, miért fontos az uniós alapértékek betartása és persze, ha rájuk szavaznak az európai polgárok, akkor nem fog elfolyni keleti kiskirályok és oligarchák zsebeiben a központi büdzsébe becsengetett adójuk jelentős része.

A magyar kormány rendületlen szabadságharca Brüsszel ellen, no és a közelgő uniós választások végre ráébresztették a legnagyobb politikai szövetségek vezetőit arra, hogy most már nem babra megy a játék, és ideje felvenni az eléjük dobott kesztyűt. Valószínűleg nem a liberálisok politikai tömörülése lesz az egyetlen, amely Orbán Viktor rezsimjét fogja arra használni, hogy valami ellenében mutassák be saját törekvéseiket. Emmanuel Macron francia elnök már többször kijelentette, hogy az ő elképzelései Európa jövőjéről nem igazán egyeztethetők azzal, amit a magyar miniszterelnök hirdet.

Az uniós országok döntő többségében működhet is az a koncepció, amely Orbán Viktort mutatja be olyan ördögi figuraként, mint nálunk például Soros Györgyöt a magyar állam propagandagépezete. Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy külföldi üzletemberek vagy politikusok képeivel riogassák a lakosságot, ám ezt Magyarország kormánya lényegében napi rutinná tette, így Orbánnak sem szabad csodálkoznia majd azon, ha a képe mondjuk Salvini, olasz külügyminiszter és Putyin, orosz elnök társaságában tűnik fel a berlini vagy párizsi utcákon, és alá azt írják: „Rájuk akarjátok bízni Európát?”

Lenne még néhány ötletünk arra, hogyan lehetne Orbánnal kampányolni az illiberalizmus ellen, ám inkább térjünk vissza egy pillanatra még az ALDE kampányfilmjére. Nagyon fontos adatokat, tényeket közöl ugyanis ez a kis összeállítás, de ami ennél is fontosabb, hogy megnevezi a fő oligarchákat (Simicska Lajos, Tiborcz István, Mészáros Lőrinc és Garancsi István), ugyanakkor egyértelműen elítélik az Orbán-rendszerre egyre jellemzőbb nepotizmust. Ha van valami, amitől ódzkodnak a nyugati demokráciában a választók, az a közpénzen felhizlalt barátok és rokonok gyülekezete. Nem nehéz megjósolni tehát, hogy aki sűrűn fogja emlegetni a magyar oligarchákat a kampányban, begyűjti majd a hagyományos nyugati értékeket valló polgárok szavazatainak jelentős hányadát.

Ez a néven nevezés ugyanakkor rendkívül kínos az érintetteknek. Egy putyini rendszer fontos gazdasági szereplőjeként lényegében olyan helyzetbe kerülhetnek ugyanis ezek a személyek, mint az orosz elnök bizalmasai, akiket kitiltottak nyugati országokból, bojkottálják a cégeiket, a külföldi számláikhoz pedig nem férhetnek hozzá. A liberálisok kisfilmjének nem véletlenül az a kicsengése, hogy az EU szétverésére törekvő oroszok bábjai ezek az emberek, a magyar gazdasági rendszer pedig a Putyin-féle orosz gazdasági modell miniatűr változata. Simicskának fáj talán a legjobban ez a besorolás, hiszen ő épp az oroszbarát politika miatt fordult szembe Orbánnal, ám a többiek számára is kínos, ha egy összeurópai kampányban kezdik emlegetni a nevüket, nem a legkedvezőbb kontextusban.

Nem kérdés, hogy mi lesz a Fidesz reakciója az ALDE kampányfilmjére. Guy Verhofstadt, a liberálisok európai vezetője máris feltűnt abban a kormányzati „tájékoztató kampányban”, mely Judith Sargentini holland uniós képviselővel egyetemben Soros György fizetett embereként igyekszik bemutatni a belga politikust. Biztos, hogy személyeskedő, meglehetősen mocskos kampányra számíthatunk, de ne feledjük, ezeket a módszereket először Orbán vetette be ellenfeleivel szemben, most pedig csak visszakapja azt, amit ő művelt másokkal. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja:

„Ha nem szorított elég jól a puskádat alvás közben, arra ébredhetsz, hogy a saját fegyvered csövével nézel farkasszemet.”

 

olkt.hu/Facebook/Twitter