Orbán Viktor szó szerint hagyja elszabadulni a vírust!

Válasz Online oknyomozó portál egy terjedelmes cikkben világított rá egy rémisztő ellentmondásra. Hiába nő egyre a fertőzöttek száma Magyarországon, hétről hétre egyre kevesebben vannak karanténban. A hivatalos számok alapján egy ideje már annyian sincsenek, mint amennyi aktív fertőzöttet a járványügyi hatóság nyilván tart.

Hogyan lehetséges ez? Nem fura egy kicsit? Az aktív fertőzöttek száma nem lehet több a karanténra kötelezettekénél. Evidencia, hogy aki megfertőződik, azt karanténba zárják. Szintén oda zárják azokat, akik kapcsolatba kerültek egy igazoltan fertőzött személlyel, de nem biztos, hogy megfertőződtek. Emiatt van, hogy a karanténba zárt emberek száma mindig meghaladja a tényleges fertőzöttekét.

HOGYAN LEHETSÉGES MOST MÉGIS AZ, HOGY KEVESEBBEN VANNAK KARANTÉNBAN, MINT AHÁNY AKTÍV FERTŐZÖTTET NYILVÁN TARTANAK?

A cikk szerint október 4-én fordult elő először, hogy több koronavírussal aktív fertőzöttet tartottak nyilván, mint ahány embert hatósági karanténra köteleztek. Hétfőn a két szám közötti különbség már 5341-re nőtt.

Hogy lehet ez? Több ezren fertőzötten járnának-kelnének ellenőrzés nélkül az országban? Vagy annyira összeomlóban van a védekezés, hogy a kormány már azt sem tudja, mit beszél?

A lap rákérdezett az operatív törzsnél, hogy mi magyarázza az ellentmondást, de nem kaptak választ.

Hivatalos magyarázat híján spekulálni kezdtek, és arra jutottak, hogy a helyzet vagy az, hogy sokakat annak ellenére sem köteleznek karanténra, hogy megfertőződtek (ezt még a kormányról is nehéz elképzelni, de amennyiben így van, az felérne egy katasztrófával),

VAGY AZ, HOGY AKTÍV FERTŐZÖTTEK ALATT NEM A TÉNYLEGES EMBERSZÁMOT KÖZLIK.

A lap szerint elképzelhető, hogy valójában azon tesztek számát adják ki, amelyek pozitív eredményt mutatnak. Egy fertőzött személyt többször is vizsgálhatnak, és többször is lehet pozitív a tesztje. Előfordulhat, hogy akkora a káosz a járványügyben, hogy egy fertőzött személyt kétszer is az aktív fertőzöttek közé sorolnak.

Nem tudni, hogy valóban így van-e, de amennyiben igen, úgy a kormány megtéveszti a magyarokat.

Vagy az következik a számokból, hogy a kormány hazudik (és a beközölt számok megbízhatatlanok, ebből következően a magyar kontaktkutatás egy katasztrófa), vagy hagyja, hogy több ezren annak ellenére szabadon mászkáljanak, hogy igazoltan megfertőződtek a vírussal. Bármelyik is legyen az igazság, egyik sem megnyugtató, a kormány pedig láthatóan nem igyekszik, hogy tisztázza a helyzetet.

Bővebben a Válasz Online elemzését ITT lehet elolvasni.