Orbán Viktor tegnap a Kossuth Rádióban beismerte, hogy elvesztette a csatát

Kellett neked hazudozó szemfényvesztéssel háborúzni.

A magyar miniszterelnök politikájának központi eleme a függetlenség kérdése, ebben pedig egyik kulcskérdésnek tartja az ország adósságállományának a mértékét és összetételét. Nem volt véletlen, hogy 2010-es kormányrakerülése után az első látványos és szimbolikus döntése az IMF “hazazavarása” volt. Most viszont olyan lépésekre kényszerült, amivel elvesztheti a függetlenségét. Nem mi mondjuk, hanem ő.

Ennek a hétnek -és valószínűleg még az év hátralévő időszakának is- a fő kérdése az, hogy vajon meg tud-e egyezni az EU és Orbán, vagy valóban megakadályozza a magyar miniszterelnök lengyel kollégájával, hogy új költségvetése legyen az uniónak. A helyzetet tetézi, hogy nem csak a költségvetést, hanem a koronavírus-mentőcsomagot is meg akarja vétózni, ami tulajdonképpen egy, az EU szintjén felvett, minimális kamatozású hitelcsomagot takar.

Orbán, érzékelve, hogy a közvélemény jó része értetlenül áll az előtt, hogy miért is utasítja el a magyar kormány 2800 milliárdos segítséget, meg is született a válasz: hitelt Magyarország is tud felvenni. Erre példaként ma reggeli interjújában Orbán be is jelentette, hogy Magyarország a múlt héten felvett egy 2,5 milliárdos euróhitelt, ennek

A 800-900 MILLIÁRDNYI FORINTNAK A FELÉT TÍZ ÉVRE, FELÉT HARMINC ÉVRE VETTÜK FEL.

Ebben a kérdésben nagyjából kényszerpályán van a kormány, mert a 2008-as gazdasági világválságnál is nagyobb mértékben zuhan a GDP, ez pedig egyértelműen az utóbbi évtizedek legnagyobb költségvetési hiányát fogja okozni.

EGYSZERŰEN, HA EL AKARJÁK KERÜLNI A CSŐDÖT, HITELT KELL FELVENNI!

Persze, mindehhez hozzátette Orbán, hogy ilyen stabil a a magyar gazdaság, simán adnak nekünk hitelt. Azt viszont már elhallgatta a miniszterelnök, hogy ez bizony mivel fog járni. Áprilisban még ugyanabban a stúdióban egészen másképp vélekedett a hitelekről, és azoknak a felvételi lehetőségéről, akkor a következő képpen fogalmazott: aki most “nyakló nélkül él azzal a lehetőséggel, hogy eladósodjon (…), az néhány hónap múlva, amikor túl leszünk a válság első nagy hullámain,

FELAKASZTVA TALÁLJA MAGÁT, OTT FOGJÁK EGY DRÓTON RÁNGATNI A HITELEZŐK MEG A SPEKULÁNSOK”

Nos, a válság első nagy hullámán túl vagyunk, itt csücsülünk a második, még nagyobb hullám kellős közepén, és a miniszterelnök kedélyesen bejelenti a rádió interjújában, hogy éppen most a “akasztják fel” a hitelezők.

Annál is inkább tragikus a helyzet, mert a tavasszal még azon a véleményen volt a miniszterelnök, hogy  a 3 százalékos költségvetési hiány “vörös vonal”, nem szabad a fölé menni, mert “a végén keservesen meg fogjuk fizetni az árát.”

Ezúton szeretnénk felhívni a miniszterelnök figyelmét, hogy mi már régen fizetjük az árát, még ha ez a helikopterek, luxus jachtok és adriai nyaralások világából kevésbé is látszik. De beszélgessen egy kicsit a panziósokkal, vendéglátósokkal, az elmaradt karácsonyi vásárok kereskedőivel, de elmehetne egy mentőállomásra is megkérdezni, hogy vajon fizetjük-e már az árát a kormánya tétlenségének.