Orbán voltaképp pénzt követel a magyar-szerb kerítés ostromlására az EU-tól – Migránsok, csomag, csúnya Brüsszel, volt itt minden ami szem szájnak ingere

Egyre nehezebb a helyzet az illegális migráció tekintetében, a számok és a tények egyre riasztóbbak, mégsem irányul elég figyelem erre a problémára – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten.
Aleksandar Vucic szerb államfő, Orbán Viktor miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár a magyar-osztrák-szerb plenáris megbeszélés utáni sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2022. október 3-án – Fotó: Szabó Bernedett / Reuters

 

 

 

Az orosz–ukrán háború, a szankciók és az energiaválság árnyékában kevesebb figyelem jut az illegális migrációra, amitől egyébként Ausztria és Szerbia éppúgy szenved, mint Magyarország – egyebek mellett erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, a Karl Nehammer osztrák kancellárral és Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnökkel folytatott eszmecserét követő nemzetközi sajtótájékoztatón.

Orbán jelezte: a határőrizetről, illetve az embercsempészetről és az illegális migrációról szóló budapesti egyeztetés egy sorozat első, nyitó találkozója volt, később miniszteri szinten folytatódik Belgrádban.

A helyzetet ismertetve elmondta, hogy eddig Ukrajna irányából összesen egymillió menekült érkezett Magyarországra, délről pedig idén 180 illegális határátlépés történt. Megjegyezte, hogy mindeközben nem változik a brüsszeli álláspont, és az elosztási kvóták is rendre terítékre kerülnek.

A LEGSÚLYOSABB ÁLLAPOTOK A NYUGAT-BALKÁNI ÚTVONALON ALAKULTAK KI, ITT MÁR ÉLES FEGYVEREKET IS HASZNÁLNAK. HOZZÁTETTE: A HÁROM ORSZÁG NEMCSAK SAJÁT HATÁRAIT, HANEM EGÉSZ EURÓPÁT VÉDI.

 

Kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök három pontban foglalta össze a tennivalókat:

  1. Az első védelmi vonalnak tekinthető szerb–magyar határt tehermentesíteni kell az észak-macedón–szerb határszakasz megerősítésével.
  2. Akik illegálisan vannak az országban, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek. Ennek költségeit az EU magára vállalhatná a magyar miniszterelnök szerint.
  3. Úgynevezett hotspotot (menekültkörzetet) kell létrehozni az EU határain kívül a migránsok számára, menekültkérelmet pedig csak itt lehetne benyújtani. Orbán Viktor úgy látja, hogy ez a vita Brüsszelben holtpontra jutott, addig pedig tovább zajlik az illegális migráció.

 

 

Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök jelezte: országa nem szeretne ilyen hotspot lenni.

Szerbiában is egyre nő a migránsok száma, csak Oroszországból 17 ezren érkeztek eddig. A szerb elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy január 1-jétől új európai vízumpolitika nehezíti a szerb emberek utazását.

A MEGBESZÉLÉSEN TERÍTÉKRE KERÜLT MÉG A GÁZTARTALÉKOK ÉS AZ ÉLELMISZERHIÁNY TÉMÁJA IS.

 

Karl Nehammer osztrák kancellár arról beszélt, hogy eddig hazája hetvenezer menekültet fogadott be, emellett Ausztria nyolcvanezer, Ukrajnából érkező menekültnek is menedéket nyújt. Emellett hangsúlyozta: technikai segítséget nyújtanak Szerbiának, hogy vissza tudják juttatni az illegális migránsokat, és azon dolgoznak, hogy az észak-macedón–szerb határon csökkenjen a nyomás.

Szerbia arra tett ígéretet, hogy a szerb vízumok kiadási rendjét hozzáigazítják az európai vízumszabályokhoz, az osztrák kancellár pedig azt hangsúlyozta, hogy az embereket meg kell szabadítani a félelmeiktől, nem szabad, hogy kívülről háborús propagandával egymás ellen fordítsák az európaiakat.

Magyarország gazdasági kilátásairól szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: a keleti szállítási útvonalak megbénultak, kapcsolataink kulcsa délen van, az energiahordozók Szerbián keresztül érnek el Magyarországra, csak ebből az irányból kapunk gázt.

5 HÓNAPRA ELEGENDŐ GÁZKÉSZLETE VAN MAGYARORSZÁGNAK.

 

A magyar miniszterelnök szavai szerint egy bombával ért fel az a német bejelentés, hogy sok száz milliárddal segítenék meg a saját cégeiket.

Ezt a szegényebb európai országok nem tudják megtenni, ezért a bejelentést Orbán Viktor úgy értékelte: „az egyfajta európai kannibalizmus”.