Orbánék az éj leple alatt átírták a 2023-as költségvetést, több jut focira és stadionokra

Mindezt karácsony napjaiban.

 

Hiába a válság és az infláció, van, amire mindig több jut.

Az mfor.hu cikke szerint 2022 utolsó napjaiban a kormány rendeletben írta át a 2023-as költségvetést, amire a Pénzügyminsiztérium azért volt szükség, hogy

 

“megvédjük a magyar családokat és a munkahelyeket, megőrizzük a nyugdíjak értékét, fenntartsuk a rezsicsökkentést és garantáljuk az ország biztonságát”.

 

A 2023-ra szóló költségvetést még 2022 júniusában fogadta el a fideszes többségű országgyűlés, abban pedig összesen 385 milliárd forint volt sportra betervezve.

Az mfor.hu cikke szerint viszont a december végi módosítással átírt költségvetésben a beazonosítható tételek alapján már 415 milliárd forintra nőtt meg a sportkassza, vagyis úgy látszik, hogy a kormány a válság ellenére sem fog ezen a területen spórolni.

A módostítások között szerepel, hogy a “versenysport és szakmai feladatok támogatása” előirányzatnál a korábbi 28,7 milliárd forint helyett 58,4 milliárd forint szerepel.

A kiemelt sportegyesületeknél 8,7 milliárdról 13,6 milliárd forintra nőtt az előirányzat, a “sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására” a büdzsé 27,8 milliárd forintról 33,6 milliárd forintra nőtt meg.

Az autó-motorsport támogatására a korábbi 16,5 milliárd forint helyett a módosításban már 19,6 milliárd forint szerepel.

A lap szerint elsőre úgy tűnik, hogy van olyan terület a sporton belül, ahol a kormány meghúzta a nadrágszíjat a december végi rendeletével: a “kiemelt nemzetközi sportesemény stratégiára” 29,6 milliárd forint helyett 13,4 milliárd forint jut 2023-ban.

Ennek ugyanakkor az az oka, hogy a kormány tavaly átruházta a nemzetközi sportesemények lebonyolítását a Miniszterelnöki Kabinetirodára (melyet Rogán Antal vezet), amely erre és az egyéb kiemelt állami rendezvényekre 60,5 milliárd forintot fordíthat.

 

Forrás: mfor.hu