Orbánék török harci járműveket vásárolnak Erdogantól

0

Törökországból kerülnek katonai eszközök hamarosan Magyarországra, és a vevő nem közvetlenül az állam lesz, egy magyar közvetítő cég üti nyélbe az üzletet – tudta meg a HVG.

A lap felidézi: másfél évvel ezelőtt új vállalkozást alapított az évente 10–20 milliárd forint profitot termelő építőipari vállalat, a Duna Aszfalt tulajdonosa.

A HT Divison Zrt. fő tevékenységeként a gépek, berendezések kereskedelmét jelölték meg. A vállalkozás csak felerészben a Mészáros Lőrinccel számos közös üzletet jegyző Szíjj Lászlóé, a tulajdonostársa bizonyos Suat Gökhan Karakus.

A török üzletember alapító ügyvezetője volt annak az AMX Nador House Hungary Kft.-nek, amelyben 2015–2016-ban a kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak a cége, a BDPST is tulajdonos volt.

A HT Division most arra készül, hogy páncélozott harci járműveket vásároljon az egyik török gyártótól, a Nurol Makinától. A végső fázisában járó ügylet értéke mintegy 10,5 millió euró, vagyis nagyjából 3,5 milliárd forint.

A lap azt írja, honvédségi körökben már jó néhány hónapja nyílt titok, hogy Törökországból érkeznek páncélozott harci járművek Magyarországra.

Azt azonban csak a legbelső körök tudhatták, hogy ezeket az eszközöket nem közvetlenül az állam vagy annak valamelyik intézménye, például egy állami hadiipari vállalat veszi meg a török gyártótól, hanem egy magyar–török vegyesvállalaton keresztül érkeznek, amely cég ráadásul a lehető legközelebb áll a magyar miniszterelnökhöz.

Visszatérve az üzemeltetésre, a külügyminisztérium nem részletezte, az alapítvány mitől „vált képessé” a közbeszerzés menedzselésére. Az biztos, hogy pénznek nincsenek híján, a kormány 2018-ban 714 millió forintot adott nekik, a 2019-es költségvetésben saját soruk van 695 millió forinttal.

Állami alapítvány Orbán török barátjának.

Az alapítvány egyébként csak annyiban Polaté, hogy ő a képviseletére jogosult személy, illetve tagja a kuratóriumnak. A kuratórium tagjai még:

– Suat Gökhan Karakus (Polat magyarországi intézője),
– Rahói Zsuzsanna (Orbán tanácsadója),
– Szalai István (aki régen igazgatója volt a Szijjártó Péter külügyminiszter körüli emberekkel feltöltött Magyar Nemzeti Kereskedőháznak, és a LinkedIn-profilja szerint „ügyvezetője” is az alapítványnak),
– Bán-Czifra Gabriella (Szijjártó Péter volt kabinetfőnöke).

A kormány nem szokta reklámozni, de az alapítványt a magyar állam, vélhetően a külügyminisztérium hozta létre 2017-ben.

Az alapítvány feladatait leíró 2017-es kormányrendelet szerint a külügyminisztériumnak támogatási szerződést kell kötnie az alapítvánnyal, majd miután az közhasznúvá válik, közszolgáltatási szerződést. Az alapítvány a hvg.hu-val azt közölte, 2020-tól válnak közhasznúvá. A külügyminisztérium szerint „2019-es támogatási szerződés előkészítése jelenleg zajlik”, a támogatás összege a központi költségvetésben „kerül meghatározásra” – vagyis hacsak nem módosítják, a szerződésbe a 695 millió forintos összeg fog bekerülni.

Török lapoknak adott nyilatkozatai szerint Adnan Polatnak régóta szívügye a türbe, állítólag ő kezdeményezte a rendszerváltás utáni, 1996-os első restaurációt. A legújabb, nagyszabású felújítás 2016-ban kezdődött, 2,5 milliárd forintba került, ennek körülbelül kétharmadát a magyar, egyharmadát a török adófizetők állták. A felújítással 2018 közepén már készen voltak, de a nyitással megvárták, hogy Erdogan és Orbán személyesen adhassák át októberben.

Az Orbán család pár éve már nyíltan jó kapcsolatot ápol Polattal és körével, legutóbb Görögországban szurkoltak együtt a Vidinek, de Polat páholyból nézte végig a miniszterelnök eskütételét is.

A Magyar Narancs fotósa 2016 tavaszán egy Széchenyi téri teraszon több alkalommal lefotózta egymás társaságában (eltérő konfigurációkban) Tiborcz Istvánt, Orbán Ráhelt, Adnan Polatot, Suat Karakust és Abu Namoust, a néhai Gaith Pharaon ügyvédjét.

A kapcsolat túl van a barátságon, Tiborcz ingatlanos cégcsoportja, a BDPST és Polat érdekeltségei már 2015-ben és 2016-ban összekapcsolódtak a József Nádor téri volt Postabank-székház és a Városliget fasori Rátkai Klub felvásárlásakor.

via. hvg.hu