Orbánnak nagyon jól megy a pávatánc, de hogy ezért mit kapsz Putyintól azt nem teszed zsebre!

Eddig az ukránokat pancsolták ahol csak tudták, most akkor az oroszokat fogják!

Mert úgy tűnik, hogy államcsőd közelben az ország és kell az az Európai Uniós pénz!

 

Orbán Viktor: Mindenki az ukránok oldalán áll

2022. július 01. – 07:40

frissítve

Orbán Viktor: Mindenki az ukránok oldalán áll
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

947

Diplomáciai nagyüzem volt az elmúlt tíz napban – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel a NATO-csúcs és az EU-csúcs után. „Erre meg is volt minden okunk. Romló háborús helyzet Ukrajnában, háborús infláció, az ajtón kopogtató háborús gazdasági válság és egy közvetlen energiaválság” – sorolta a problémákat.

Brüsszelben megadták az uniós tagjelölti státuszt Ukrajnának, de a csatlakozáshoz a miniszterelnök szerint teljesíteniük kell a magyarok feltételeit is, ami jó hír lehet a kárpátaljai magyaroknak. Azt azonban nem sikerült elérnie Orbánnak az EU-csúcson, hogy Bosznia is megkapja az uniós tagjelölti státuszt. Szeritne sokan még mindig nem értik az Európai Unióban, hogy mennyire fontos lenne a balkáni nyitás.

„A NATO egy súlyosabb eset volt” – tért át a másik csúcsra Orbán. Míg az uniós csúcson csak figyelmeztetéseket kellett adnia a szankciós politika miatt, a NATO-csúcson az derült ki számára, hogy a szövetség tagjai nem néztek szembe a realitásokkal.

„Mindenki az ukránok oldalán áll természetesen”

– fogalmazott a miniszterelnök, és azt is mondta, hogy a megtámadott félnek szurkolunk. Akármilyen viták is voltak szerinte Ukrajna és Oroszország között, semmiképp sem lehet elegendő indok arra, hogy egy ország megtámadjon egy másik országot.

A nyugati országok azt hitték Orbán szerint, hogy meg lehet úgy nyerni a háborút az oroszok ellen, ha hátulról fegyverekkel, kiképzéssel segítik az ukrán katonákat. De a fegyver csak egyik része a hadviselésnek, és az ukrán katonák fogytán vannak. Hiába kaptak fegyvereket nyugati országtól, és harcolnak hősiesen, Orbán szerint „lassan a katonai realitások érvényre jutnak”. A helyzet egyre rosszabb az ukrán fronton – fogalmazott a miniszterelnök -, minden nap 100-1000 ukrán katona esik ki a hadseregből.

Bár úgy tűnik, hogy nagyon messze vannak a harcok, a háborús zóna sokkal gyorsabban közeledik Magyarországhoz, mint amire a rádiót hallgatók nagy része gondol

– tette hozzá.