Óriási bajban a BKV

Egyre több beszállítócég mondja fel a szerződését a BKV-val, elsősorban az orosz–ukrán háború és a magas euróárfolyam miatt.

Nehéz helyzetbe került a BKV.

A napi szintű és jelentős árfolyamváltozások miatt a partnerek már csak euróalapon határozzák meg az egységárakat

– így jellemezte a BKV a Népszavának a helyzetet.

Azt írták, hogy a partnerek a leggyakrabban az orosz–ukrán háborúra hivatkozva mondják fel a szerződéseket, mivel az azáltal eredményezett infláció, áremelések és alapanyaghiány ellehetetlenítik azok teljesítését.

A lap szerint április végéig 36 szerződést mondtak fel a BKV üzleti partnerei, majd júliusra ez a szám 75-re emelkedett.

Többségében az olaj, zsír, vegyi anyagok, villamossági és járműalkatrészek, valamint a gumiabroncsok beszállítói hátráltak ki a kontraktusok mögül.

Mindezt azt is eredményezte, hogy gumiabroncsokat például már egyáltalán nem tudnak beszerezni.

Ezen a téren a beszállító – az ukrajnai szállítások leállása miatt – már a háború elején jelezte, hogy csak jóval magasabb áron tudna szállítani.

A BKV-nak végül nem sikerült megegyeznie a céggel az árban, így az felmondta a szerződést.

A közlekedési vállalat a múlt héten közbeszerzési eljárást indított 5100 gumiabroncs vásárlására, tájékoztató jelleggel pedig olyan árat adtak meg, amely szerint abroncsonként 83 ezer forint felett lenne az átlagár.

A BKV mindezzel kapcsolatban azt is közölte, hogy a szerződésbontások még nem okoztak működési zavarokat, de a költségek – amelyek eddig sem ígérkeztek túl kedvezőnek – mostanra egyszerűen tervezhetetlenné váltak.

Májusban még „csak” több tízmilliárdos nagyságrendű többletkiadásra számítottak, de most már megtippelni sem tudják, hogy milyen következményekkel járnak a negatív gazdasági folyamatok.