Óriási csattanós pofont kapott ismét Orbán Brüsszelből

Az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője rövid reakciót küldött a Népszavának azt követően, hogy Orbán Viktor vétót helyezett kilátásba, ha az EU a jelenlegi formájában elfogadja a jogállam tiszteletben tartását az uniós támogatásokhoz kapcsoló rendeletet.

A spanyol politikus úgy fogalmazott:

“A jogállami szabályrendszer célja az európai értékek és demokrácia előmozdítása, vagyis minden európai javát szolgálja. Ha Orbán szeretné megakadályozni a költségvetés vagy a járvánnyal kapcsolatos helyreállítási alap elfogadását, akkor a magyar emberek érdekeit veszélyezteti, mert a támogatások főleg a pandémia következményeinek az enyhítését szolgálják”.

Pérez szerint Orbán nehezen tudná megmagyarázni a magyaroknak, hogy miért mond le a vállalkozásokat és az egészségügyi ellátó rendszert segítő jelentős forrásokról a járvány második hullámának kellős közepén.

“Az Európai Uniót nem lehet zsarolni!”

– tette hozzá.

Manfred Weber, a Fidesznek is otthont adó Európai Néppárt frakcióvezetője felszólította Orbánt, hogy fogadja el a jogállamról született kompromisszumot, és meg se próbálja túszul ejteni az uniós pénzügyi alapokat.

Összesen körülbelül 1800 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, illetve kisebb részben hitel kiutalásának a megkezdése forog kockán. Az EP csak akkor adja hozzájárulását az uniós költségvetéshez, ha vannak hozzá kapcsolódó jogállami szabályok, ezeket viszont Magyarország és Lengyelország is elutasítja.