Óriási káosz Magyarországon a nyitás miatt: Volt aki biztonsági őrt vert, volt aki a bolt kézfertőtlenítőit rúgta le, tömegek alakultak ki egyes boltokban és plázákban

Elértük a 2,5 millió beoltottat, így hiába volt sosem látott magasságban a napi elhunytak száma, kinyithatnak a boltok és fogadhatják a vendégeiket a szolgáltatások. Elindult ugyanakkor egy eddig nem látott rendszer is: korlátozzák a boltba belépők számát.

Meghaladta kedden a koronavírus-fertőzés ellen legalább egyszer beoltottak száma a 2,5 milliót Magyarországon, így az előzetesen lefektetett szabályok szerint szerdától kinyithatnak az eddig zárva tartó üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások. Este nyolc helyett a továbbiakban tíztől lesz érvényben a kijárási tilalom, így a boltok is tovább tarthatnak nyitva, az egyszerre benn tartózkodó vásárlók számát azonban korlátozzák.

Mit léptek az üzletek? Hogyan korlátozzák a vevők rohamát, és van egyáltalán roham?

A hvg.hu a boltok új rendelkezéseit és munkatársaink tapasztalatait osztja meg folyamatosan bővülő cikkben.

Magyar Orvosi Kamara: Korai még a nyitás

A boltok zárórájának későbbre tolása és a létszámkorlát jó ötlet, az viszont, hogy más szolgáltatásokat újraindítsanak, még határozottan korai, akinek pedig a második oltás óta nem telt el még hét nap, hamis biztonságérzete lehet – írta a MOK elnöksége.

Egy kosárral egy ember vásárolhat – figyelmeztet az Aldi

A 2021.04.07-től érvényes határozat értelmében mától üzleteinkben 10m2-enként 1 vásárló tartózkodhat. Ebbe nem számít bele a 14 év alatti gyermek, a 65 év feletti, illetve a fogyatékkal élő személy kísérője – írta ki Facebook-oldalára az Aldi.

Mivel üzleteik eladótere változó, így a bent tartózkodók száma is eltérő lehet, ezért minden Aldi bejárata elé kihelyeztek egy plakátot a maximális vásárlószámról.

Arról is írnak, hogy a létszámot az üzletek bejáratnál kihelyezett bevásárlókocsik, illetve kosarak számának korlátozásával tudják ellenőrizni, ezért ezeknek a használata kötelező. Egy bevásárlókocsival vagy kosárral maximum egy személy vásárolhat. A beengedést az üzlet dolgozói, illetve a vagyonőrök fogják irányítani.

 

Tovább a percről percre frissülő tartalmakért a HVG oldalán.