Óriási korrupciós botrányba keveredett a Fidesz-KDNP kormány Szlovéniában

A Necenzurirano szlovén oknyomozó portál dokumentumokra hivatkozva állítja, hogy az eddig sejtett 4 millió helyett legalább 12 millió eurót, azaz mai árfolyamon legalább 4,4 milliárd forintot toltak bele magyar kormányközeli cégek olyan szlovén médiavállalkozásokba, amelyek az SDS nevű jobboldali párt propagandáját csinálják. Az ügyben Schatz Péter neve is előkerül, aki alapítója volt a Ripostnak.

Erről a szlovén oknyomozó portál, a Necenzurirano nyomán a Telex.hu ír.

A Necenzurirano szerint 2017 és 2020 között legalább 12 millió euró érkezett Magyarországról az SDS párthoz, vagy ahhoz köthető cégekhez. Mint fogalmaztak, a szlovén R-Post-R nevű médiacég szerepe jelentős a párt propagandájában.

Az R-Post-R alapítója Schatz Péter, aki korábban a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) üzleti és termékfejlesztési igazgatója is volt, de érdekeltségébe tartozott a Ripost napilap is, mielőtt az a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) került.

 

A szlovén oknyomozó portál azt állítja, hogy Schatz az R-Post-R nevű céget azért hozta létre, hogy a magyar pénzek ide folyhassanak be.

 

A portál szerint az R-Post-R több mint 700 ezer eurót kapott a Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó alapította Nouvelle Media nevű cégtől, és 160 ezer eurót a Yozzi Global Trade Kft.-től. Ez utóbbi vállalat mögött Bonyár Miklós, MSZP-közelinek mondott vállalkozó áll a sajtó szerint.

Schatz cége 2017 márciusa és 2019 januárja között több mint hatmillió eurót kapott két magyar cégtől, a Belfrytől és a Riposttól, melyet a Necenzurirano szerint teljes egészében az SDS propagandasajtójának utalta át.

Schatz Péter fontos figurája a fideszes üzleti körök balkáni médiatér-foglalásának, ugyanis, mint arról a Media1 is beszámolt, 2019 elején egy Habony-közeli céggel vásárolta be magát a Nova24TV-be, mely az SDS médiabirodalmának tagja.

 

A Necenzurirano szerint a Nova24TV 2017 júliusa és 2020 márciusa között 3,5 millió eurót kapott Magyarországtól.

 

A portál úgy fogalmazott, kérdéses, miért küldött Magyarország ennyi pénzt az említett szlovén médiacégeknek, ugyanis ezeknek nincs nagy közönségük,

 

sőt, dokumentumok alapján állításuk szerint kijelenthető, hogy a médiumokat a magyar pénzek tartják el.

 

A Necenzurirano állítja, a felsorolt médiumok a 2018-as választások előtt segítették a az SDS kampányát azáltal, hogy fizették a párt Facebook-hirdetéseit.

Mint arról a Media1 még 2020 elején beszámolt, Schatz Péter R-Post-R nevű cége ellen nyomozást indítottak Szlovéniában, és 2020 végén adócsalással vádolták őt az észak-macedón hatóságok.

További híreket talál a Media1-en!